IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогне ли на българските производители спреният внос на храни от Украйна?

Поради климатичните промени ще има сериозни промени в земеделските култури, които ще се отглеждат в България, казва проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив

21:49 | 20.04.23 г.

Решението на Министерския съвет за спиране на вноса на украински земеделски продукти е правилно, защото е в помощ на българските производители. Това мнение изрази проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според проф. Янчева трябва да се оцени ефектът върху българското земеделие от това решение и след това, ако е необходимо – срокът на мярката да бъде удължен.

„Ние като университет също сме засегнати от това решение, защото имаме ферма, която произвежда мляко и в последните месеци цената му е доста ниска поради това, че влизат по-евтини украински продукти. Млякото ни сега се изкупува на 0,60 лв., а в предишните месеци беше на 1.00 лева“, посочи гостът.

По отношение на обучението в Аграрния университет проф. Янчева посочи, че кадрите му са добре подготвени. „В последните години адаптирахме изцяло нашите учебни планове и програми и включихме дисциплини, които са свързани с дигиталните технологии, космическите технологии, използване на изкуствен интелект в земеделието”, обясни професорът.

Имаме доста голям интерес към магистърските програми, защото явно се вижда перспективата в развитието на земеделието в България, а най-търсените специалности са растителна защита и агрономство, сподели още събеседникът и допълни, че фокус в обучението в Аграрния университет са зелените технологии.

„Обучаваме нашите студенти в екологизация на производствените практики, справяне с климатичните промени, запазване на биоразнообразието“, посочи Янчева.

В магистърска програма по почвознание обучаваме третия курс студенти от Непал,  Еквадор, Казахстан, Пакистан и Гвинея.

„От миналата година сме член на Европейски университетски алианс и това е първият зелен университет в Европа по аграрни науки, биотехнологии и природни науки”, разказа събеседникът.

По думите на проф. Янчева поради климатичните промени ще има сериозни промени в земеделските култури, които ще се отглеждат в България, но традиционните култури ще останат, като е важно сортовете, които се използват, да бъдат адаптирани към климатичните промени, както и технологиите.

„Най-важно е използването на сортове и породи, които са адаптирани към новите условия”, подчерта събеседникът.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още