IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога учениците у нас ще ходят на училище с лаптоп, а не с пълна раница с учебници?

Има възможност да се направи осезаем скок напред в дигитализирането на учебния процес, каза Станислав Христов

18:50 | 16.05.23 г.

Средното образование в момента в България се намира в много ключов етап от развитието си. Има възможност да се направи осезаем скок напред в дигитализирането на учебния процес. Страната ни ще получи доста средства по Фонда за възстановяване и устойчивост, част от които са за образование. Така всяко училище ще получи стотици левове за създаването на STEM центрове.

Това каза Станислав Христов, мениджър "Бизнес развитие" към Центъра за творческо обучение, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

"Подготовката на учителите и тяхната квалификация ще бъдат ключови, за да може, когато се осигури този STEM център с различни технологии в него, те да са се чувстват добре подготвени, да се чувстват в свои води и да работят с тези неща", подчерта Христов.

Той посочи, че Центърът за творческо обучение пренася добрите световни практики в българското образование, като се опитва да ги адаптира по-възможно най-добрия начин за нашата реалност, така че учителите да имат най-голяма полза от това и съответно учениците да се възползват по най-добрия начин от знанията, които получават от учителите.

„Чрез програмата ни, наречена Google сертифицирани трейнъри, се подготвят  хората, които на практика обучават учители да работят с технологиите и за това как да направят ученето по-интересно”, посочи гостът.

Най-успешният модел, който сме адаптирали за българското образование, е учениците да ходят на училище с лаптоп без раница, пълна с учебници и тетрадки, разказа гостът.

„Вчера завърши първата паралелка, която започна работа по модела през 2018 година в езикова гимназия „Иван Вазов” в Пловдив. Вече 100 училища работят по този модел в цялата страна, а паралелките са около 500... Когато учениците работят по този модел, те се чувстват много по-ангажирани в самия процес, защото не са пасивни получатели на информацията, а активно я създават”, изтъкна Христов.

По думите му използването на дигиталните технологии не означава, че децата задължително трябва да не са във физически контакт.

„Дигиталните технологии е редно да се използват и в класната стая. Именно тук е ролята на учителя да направи така, че технологиите не да са самоцел, а да имат добавена стойност за учениците и за това какви знания получават те. Тоест не да се научим да работим на компютър, а да използваме компютъра като инструмент, който ни дава знания”, обясни събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още