IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгений Кънев: За икономиката ни е по-добре да има украински внос

винаги е по-добре да се защитават пазарните механизми и да се подпомагат определени слаби играчи, каза управляващият съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис"

11:05 | 17.09.23 г. 14

За българската икономика е по-добре да има украински внос. Защото винаги е по-добре да се защитават пазарните механизми и да се подпомагат определени слаби играчи, ако такава възможност има от ЕС, а в случая това е позволено, отколкото да бъде защитаван целият сектор - без изключение дали говорим за огромни земевладелци с големи възможности или говорим за дребни играчи. Това каза Евгений Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

От друга страна, допълни Кънев, "първият лош ефект е върху преработвателите, защото те пласират една четвърт от своята продукция на българския пазар, а останалата част изнасят".

"Това удря БВП, като растеж, защото износът е основен двигател. След това, поради факта, че не можем да внасяме евтино суровина, всъщност това влияе върху цените. Това означава, че се ограничава на бедните достъпа до продуктите, свързани с фураж, защото той отива и за млечни продукти, и за олиото, които отиват след това на щанда. След това влияе и на инфлацията, която е критерий за влизането ни в еврозоната. Виждате, ние в момента сме над този критерий", посочи гостът.

"Този проблем се отразява и на бюджета и както казва финансовият министър от април до сега над 160 млн. лв. не са постъпили в бюджета именно защото не можем да облагаме с ДДС вноса", каза още Евгений Кънев. "Това са много, много ефекти, които накрая плащаме всички ние, за да защитим определен брой производители. Това не означава, че никой не трябва да получава помощ, защото има и дребни производители. Тук говорим за това, че трябва да има пазарна конкуренция и най-слабите от този сектор да бъдат подпомогнати и това го разрешава ЕК и дори го финансира", допълни той.

"Като цяло се наблюдава тенденция за протекционизъм на пазарите в Източна Европа, защото украинските продукти отдавна са на европейския пазар, още преди войната. Има споразумение между Украйна и ЕС за внос", заяви той.

Всички тези проблеми се пренасят на политическо ниво - в Полша предстоят избори, в Словакия се смени властта, в България предстоят избори. Това е важно от гледна точка на това как се третира забраната или допускането на украинския внос. Има политически аспект, подчерта събеседникът.

Целият разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 17.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... разговорът не е за твоите перипетии с коли от третичният пазар , а защо не караш чистак-бърсак нови рассийски трошляци ... ?! ... не разводнявай !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... ам'че това му е готиното на еврото ве ,винаги и навсякъде можеш да се освободиш и не зависиш от никой освен от твоето решение , докато с рублите , аржентинското песо и еритрейската нафка не е така ... не си свободен в изборът си ... фащаш ли разликата или требе да задъбаваме ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andy Копейка, толкова си оразноглава и елементарна, че не си струва усилието да ти отговарям. А като не ти харесват европейските стоки - сгъвай паррцалките и занинавай за някоя страна от ИБPИКС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
До: andy *** = шит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 "що карате фашистрки коли а не лади" Последаната ми кола е немска. Рядък ***!!! Частите "Made in EU" И те са боклучави. "Маркови" кабели сдават багажа на втората година. "Маркова" бобина, корпусът й започва да се пука след няколко години. Оригиналната беше същата. Кой знае в кое ЕС мазе ги сглобяват... Преди това карах Корейска кола. 7 години с оригинални части, само с леки козметични проблеми. Май никога повече немска кола!!! То всщност не е ясно и до кага ще правят автомобили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 "набирателната дарителска сметка на въZраждане е в евра" Това е ярък пример за елементарното ти мислене и неразбиране на проблема. Няма значение какъв цвят е хартията в джоба ти, а кой контролира системата на създаването и управлението й. Аз също имам евра, но това по никакъв начин не ме прави зависим от ЕЦБ. По всяко време мога да се освободя от тях. В икономически сайт се подвизавате, а не разбирате елементарни неща!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка Де ги видя нормалните цени бе другарю наглосаксонски комсомолец?! Цените по големите наглосаксонски "хранителни" коптори са нагоре с поне 50% за последната година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... всичко убаво , ама що карате фашистрки коли а не лади друзя антиваксъре-газовици ?! защо набирателната дарителска сметка на въZраждане е в евра , а не в рубли/юани/аржентинско песо/еритрейска накфа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: andyАлоу, дежурните копейнишки тpoлове, поне си проверявайте глупостите, преди да ги плещите, че ставате за смях! А оня другия тyлyп, дето дрънка, че народа страдал - значи народа страда, когато има нормални цени на храните, така ли? Вие сте шизофреници, таварищи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
andy
преди 7 месеца
Укристан се очертава като една от първите частни държави притежавана изцяло от няколко международни корпорации. Смело я водят към неофеодалния посткапиталистически строй, където както Клаус Шваб казва "Няма да притежавате нищо, но ще бъдете щастливи". Родните фашисти също ни водят бързо към неофеодализма чрез подаряването ни на господарите си от ФАЩ и ФЕС. Съвсем скоро и бельото на зaдниka ви няма да е ваше. Даже и на слугинажните продажници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още