IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Куманов: Европейският регламент за дронове в земеделието пази пчелите

България става първата държава в ЕС, която прилага новата технология със земеделски цели, съобщи управителят в "НИК"

22:10 | 06.03.24 г.

При обсъждането на новия европейски регламент за използването на дронове за селскостопански цели пчеларите бяха против, заради използването на пестициди. Благодарение на автономността и технологията на дроновете, сега те се използват често нощем при разпръскване на препаратите, когато пчелите са в кошерите. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Иво Куманов, съдружник и управител на групата от компании "НИК", които внедряват нови технологии в земеделието и оказват помощ за неговата цифровизация.

Иво Куманов обясни, че България става първата държава в ЕС, която приема използването на новата технология със земеделски цели. „За България европейският регламент за използването на дронове за селскостопански цели се приема навреме, тъй като Българската агенция за безопасност на храните изисква земеделците да декларират кога, в какви размери и на какви площи използват пестициди“, посочи той.

По думите му новата регулация, приета в Народното събрание, създава правна рамка, която позволява и регулира използването на дронове в земеделието. С приемането ѝ България се нарежда до държави като Швейцария и Япония, които са новатори в тази насока и проправят пътя за по-силното навлизане на новите технологии в земеделието, което повишава конкурентоспособността в сектора.

Куманов обясни, че двата най-големи производителя на селскостопански дронове в света са в Китай. „Азиатската държава е прескочила цяла ера на развитие в селското си стопанство, преминавайки директно на дронове с изкуствен интелект. В Китай има стотици хиляди земеделски дронове в употреба. На пазара се опитват и други производители да се наложат, но на тях им липсва добрата цена и високата технология, на произведените в Китай дронове“, коментира мениджърът.

Защо се забави приемането на европейския регламент в Европа? Ще решат ли проблема с недостига на работна ръка дроновете?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още