IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: България трябва да преосмисли инвестициите си в износа на земеделска продукция

Кой е най-добрият модел на подпомагане на земеделския сектор в Европа, коментира финансовият анализатор

11:30 | 01.03.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Страната ни трябва да преосмисли инвестициите си в агрохраните и агропазарите. Водещ приоритет трябва да е експортът в преработвателната индустрия и в съоръжения за износ на продукти, за да може България да не изнася само зърно като суровина, а краен продукт с по-висока добавена стойност. Това мнение в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria изрази финансовият анализатор Преслав Райков след завръщането си от форуми в Дубай, на които са обсъждани пазарите на суровини.

„Индия се очаква да бъде един от най-големите купувачи на аграрни суровини в следващите 20 години и България може да се възползва от това търсене. Този пазар има потенциал за много бизнес възможности за страните, които имат удобен износ на двата основни дълбоководни черноморски порта във Варна и Бургас“, посочи той. И отбеляза, че търговските потоци са преначертани през последните години, след началото на войната в Украйна.

Съветът на финансовия анализатор е България да следи тенденциите на световните зърнени и суровинни пазари. „Русия ясно насочи износа си на изток към Индия и Китай и към Африка, където търсенето на суровините расте. Украйна се насочи ясно към Запада, като сега се наблюдава как ще се развият пазарите в световен мащаб“, подчерта Преслав Райков.

Той смята, че огромните пазари на Индия и Китай „остават малко извън нашия европейски фокус“. По думите му обаче в момента те се коригират много усилено, като се нормализират след пандемията и началото на войната в Украйна. „Последните месеци се наблюдават рекордни спадове на зърнените пазари в Европа и САЩ и се отчитат все повече къси позиции от фондове и търговци“, посочи анализаторът и прогнозира, че този спад да продължи в следващите шест месеца.

Преслав Райков обясни, че тази корекция идва заедно с повишение на разходите за земеделие, което бе един от основните аргументи за недоволството на земеделците в Европа. Той напомни, че новите зелени изисквания също поставят допълнително ограничения в сектора. „Субсидиите от ЕС в аграрния сектор отиват за ценовата стабилност на крайните потребители, но това създава грешен модел, изкривява пазара и задуши голяма част от фермерите. Това създаде състезание за земя, защото огромни конгломерати се състезаваха за земя, за да получат по-големи субсидии, което обезлюди редица региони“, обясни анализаторът и очаква изходът от тази ситуация да е много сложен.

Той е убеден, че когато малки фермери се обединяват и всеки се занимава с това, в което е най-добър – това е най-добрият модел на коопериране в Европа Преслав Райков се надява, че вече са започнали стъпки от страна на Европа в тази посока, за да се конкурира успешно с останалата част на света.

Как се отрази на Европа либерализацията в последните 30 години на глобалната търговия? Сгрешен ли е моделът и какви реформи трябва да направи ЕС в земеделския сектор? Ще стихнат ли протестите на земеделците до изборите на нов Европейски парламент? Как ще се отрази лимитирането на реколтата на какао на цените на шоколада? Ще пренасочи ли понижението на лихвите интереса към рискови активи? Как ще се впишат в интересите на инвеститорите блокчейн и иновациите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още