IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът постепенно губи земята, от която се нуждае, за да се изхранва

През последните 500 години човешката дейност е довела до деградиране на близо 2 млрд. хектара земя

18:58 | 13.02.24 г. 8
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите заплахи за нашето съществуване днес са причинени от човешката дейност, а не от самата природа, става ясно от скорошен доклад на ООН, цитиран от Bloomberg.

Много хора са запознати с човешкия принос към изменението на климата и загубата на биоразнообразие. Но има и трето въздействие върху околната среда, което рядко получава нужното внимание: опустиняването, известно още като деградация на почвата.

Светът бързо губи използваема земя заради причинени от хората щети, вариращи от интензивно селско стопанство и прекомерна паша на добитък до строеж на недвижими имоти и, да, изменението на климата. Кризата допълнително подклажда несигурността при осигуряването на храна и вода, като същевременно увеличава емисиите на парникови газове.

Еколозите не пренебрегват проблема. Всъщност срещата на върха за Земята, проведена в Рио де Жанейро през 1992 г., води до създаването на три конвенции на ООН: за изменението на климата, биоразнообразието и деградацията на почвата.

Докато конвенцията за климата привлича най-голямо внимание по време на годишните срещи на върха, известни като COP, тези за биоразнообразието и почвата организират подобни срещи само веднъж на всеки две години и рядко предизвикват такъв интерес.

Това е пропусната възможност, изтъква Ибрахим Тиав, изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за борба с деградацията на почвите, който намекна, че това може да е проблем с определянето, защото хората смятат, че става въпрос само за пустинните земи.

„Има погрешно разбиране на термина опустиняване. Ето защо ние също използваме „деградация на почвата“, посочва Тиав.

По ирония на съдбата, едно от най-големите предизвикателства в борбата срещу деградацията на земята е универсално: хората се нуждаят от храна. Около 40% от земята на планетата – 5 милиарда хектара – се използва за земеделие. Една трета от тях е за отглеждане на култури, а останалата част за паша на добитък.

За съжаление, светът няма голям опит в практиките за устойчиво селско стопанство. През последните 500 години човешката дейност (основно селското стопанство) е довела до деградиране на близо 2 млрд. хектара земя.

Това е допринесло за около 500 млрд. тона еквивалент на въглероден диоксид, освободен от нарушаване на качествата на почвата, или около една четвърт от всички парникови газове, допринасящи за допълнителното затопляне днес. По-нататъшната деградация на почвата до 2050 г. може да добави още 120 млрд. тона еквивалент на въглероден диоксид в атмосферата, влошавайки изменението на климата.

Тиав казва, че фокусирането върху проекти за възстановяване на земята може да преобърне този сценарий. „Няма решения за деградацията на почвата, които да не носят ползи и за други проблеми, пред които сме изправени“, изтъква той.

Наред с ограничаването на емисиите, доклад на Световния икономически форум установи, че инвестирането на около 2,7 трлн. долара всяка година във възстановяване на екосистеми, регенеративно земеделие и кръгови бизнес модели може да помогне за добавянето на близо 400 млн. нови работни места и да генерира повече от 10 трлн. долара икономическа стойност годишно.

Правителствата в световен мащаб харчат повече от 600 млрд. долара за директни селскостопански субсидии, които могат да бъдат пренасочени към практики, които помагат за възстановяване на земята и увеличаване на добива, посочва Тиав. „Няма нищо по-ирационално от това да вземеш публични пари, за да унищожиш собствения си природен капитал“, изтъква той.

Една от причините, поради които проблемът с деградацията на почвата е бил до голяма степен игнориран, може да е свързан с това, че хората са загубили връзката си със земята, коментира Осама Ибрахим Факиха, президент на срещата COP16 по въпросите за опустиняването, която ще се проведе в Саудитска Арабия тази година.

„Голяма част от населението сега живее в градовете. Живеем в бетонна гора“, изтъква Факиха.

Друго обяснение може да е свързано с начина, по който богатите държави се отнасят към проблема. „В продължение на време това се смяташе за африкански проблем“ от развитите страни, посочва Тиав. „Това не се разглеждаше като глобален проблем.“ Днес деградацията на почвата и сушата засягат почти всяка страна по света.

Дори най-голямата икономика в света не е в състояние да пренебрегне деградацията на почвата. „Когато мислите за почвата, държавният секретар на САЩ вероятно не е първият човек, който ви идва на ум“, изтъква Антъни Блинкен по време на тазгодишния Световен икономически форум в Давос. „Но истината е, че почвата буквално е в основата на много належащи предизвикателства пред националната сигурност, пред които сме изправени“.

Глобалното търсене на храни се очаква да нарасне с 50% до 2050 г., продължава Блинкен, въпреки че изменението на климата може да намали световния добив с 30%.

„Родител, който не може да сложи храна на масата на децата си, взема семейството и се премества“, посочва Блинкен, добавяйки: „И ако това означава да се преместят на другия край на света, те ще го направят. Но това допринася за безпрецедентните миграционни потоци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 3
sssaaa
преди 2 месеца
Дезертирал, влез в сайта на КЕВР, където има публикувани имоти върху които има изградени ФЕЦ и после ми говори за това, че не ги строили върху земеделски земи. Можеш да ги видиш и онлайн е Кадастъра, услугата е безплатна, ама с толко мозък едва ли ще се справиш сам. В абсолютно всеки областен град има поне по 10 такива Централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_п а ч а ! Дръж си смрЪдливия език зад зъбите без да обиждаш! Мизер-ник ***! Инвестора - тоз кога ще го баннете за винаги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
aldy
преди 2 месеца
Фотките, освен всички други пакости, които причиняват, представляват огромни тъмни площи, изложени на слънчевите лъчи и нагряващи се до 90 и повече градуса. Без тях там трябваше да има растения, които поглъщат чрез фотосинтезата част от тази енергия и няма растения, които да се нагряват до такива високи температури. Дори само заради простото изпарение на влагата в тях. Но все по нагло ни натякват, че все още сме живи, а това е наказуемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
aldy
преди 2 месеца
Бавно и полека ще ни натикат в *** ***. И ще ни хранят с хлебббарки, скакалци и вонещици. И всичкото това "за да спасят климата", затривайки хората. Това е необявената цел на "зеления хайвер".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: sssaaa Копейнишки слабоум, преди да дрънкаш глупостите си, първо машко се информирай, соларни паркове върху земеделска земя не се строят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
cyclop
преди 2 месеца
"изменението на климата може да намали световния добив с 30%." - затова, за да УЖКИМ ПРЕДОТВРАТЯТ ХИПОТЕТИЧНОТО ИЗМЕНЕНИЕ НА КЛИМАТА, КОЕТО "МОЖЕ" да намали добива с 30%, колят 30% от стадата в Ирландия и затварят 30% от фермите в Холандия и прочие съсипване и унищожение на земеделието и животновъдството? Да унищожим днес земеделието и животновъдството, да не би евентуално след време да се влошат? АБЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖАТ И МАНИПУЛИРАТ И ПРЕЦАКВАТ И ДА НЕ БИ ДА НИ КРОЯТ НЕЩО ЗЛОНАМЕРЕНО И ЗЛОВРЕДНО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
cyclop
преди 2 месеца
Я някой да дефинира "прекомерна паша на ***" бре как става това? Колкото и да кося тревицата до корен, пак расте пущината, пък даже не й какам отгоре за благодарност. Как успява тоя *** прекомерно да пасе АБЕ ДА НЕ Е ПАК НЯКАКВА ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ БЕЕЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
sssaaa
преди 2 месеца
А тия Зелени енергии, като Фотоволтаиците какво са? Колко хектара обработваема земя загубихме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още