IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се компенсира скоростното обезлесяване?

Състоянието на горите в България е добро, каза Момчил Панайотов от Лесотехническия университет

22:53 | 14.04.22 г.
Как може да се компенсира скоростното обезлесяване?

В Европа горите се увеличават, но в световен мащаб намаляват и то в големи горски комплекси като Амазония - гори, които наистина „дават въздуха”. Това каза доц. Момчил Панайотов, доцент по Дендрология в Лесотехнически университет, в интервю на Роселина Петкова за рубриката „Made in green” в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Тези гори намаляват с много скоростни темпове и каквото и да правим като залесяване, не можем да компенсираме достатъчно бързо този процес. Но това не означава, че не трябва да се полагат усилия, защото залесяванията поне частично могат да решат проблемите.

Състоянието на горите в България е добро. Може да се похвалим с някои доста хубави гори, особено в планинските ни райони, каза Панайотов.

По отношение на климатичните промени събеседникът посочи, че най-големите потенциални проблеми са за горите в по-ниските части на страната и най-южните райони, особено района около Хасково и Сандански. Това са районите, където се очаква промените в климата да предизвикат най-бързо влияние и това за горите може да се окаже не особено благоприятно. С промяната на температурните и валежностните условия, особено поради летните засушавания, някои видове, които са по-чувствителни,  ще започнат да изпитват затруднения.

Хората може да действаме проактивно – да залесяваме с видове, за които се очаква, че ще са по-издръжливи в бъдеще. Важно е и да се поддържа разнообразие в горите. И видово разнообразие, тоест повече видове на единица площ, както и възрастово разнообразие, а и генетично разнообразие, каза гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още