IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс дава 7 млрд. долара за подобряване на здравеопазването и земеделието в Африка

Нигерия вероятно ще получи най-голяма част от средствата за континента, съобщи милиардерът

19:19 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Филантропската фондация на Бил Гейтс обещава над 7 млрд. долара за подобряването на здравето, равенството между половете и производителността на фермерите в Африка, съобщава Bloomberg.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ ще изпрати средствата в идните четири години, става ясно от комюнике на организацията. Те са в допълнение към финансирането, което фондацията предостави на организации, борещи се със СПИН, туберкулоза и малария, става ясно още от съобщението.

Африка е диспропорционално засегната от всичко – от конфликти до породени от климатичните промени глад и наводнения. Това е причината 278 млн. души на континента да страдат от хроничен глад, съобщава фондацията и също така осуетява напредъка на Субсахарска Африка в изпълнението на целите ѝ за устойчиво развитие, включително край на недостига на храни и създаване на работни места, констатира ООН.

„Нашата амбиция е до 2030 г. всички страни от Субсахарска Африка да подобрят траекториите към постигате на целите за устойчиво развитие“, съобщава фондацията в комюникето.

Тя се съсредоточава върху пет страни, където според нея може да се постигне най-голямо въздействие. Това са Буркина Фасо, Етиопия, Кения, Нигерия и Южна Африка.

Нигерия, която е най-населената страна в Африка, вероятно ще получи най-голяма част от средствата за региона, заяви Бил Гейтс на брифинг в Найроби, без да разкрива други подробности.

В Кения базираната в Сиатъл фондация подкрепя проекти в земеделието, здравеопазването, имунизациите, прехраната, финансовите услуги и равенството на половете.

Гейтс, който е съосновател на Microsoft, има състояние от 112,8 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg, а бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс разполага с 11 млрд. долара.

Фондация „Гейтс“ е двигател в света на организациите с идеална цел, като наема почти 1800 души и е вложила близо 80 млрд. долара от 2000 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още