IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Абровски: Фермерските протести със сигурност ще наложат промени в Зелената сделка

Как ще се промени политиката на ЕС, коментира бившият председател на земеделската комисия в парламента

22:40 | 14.02.24 г.

Протестите на земеделците в Европейския съюз ще продължават докато няма сериозно преразглеждане на Зелената сделка, или докато не постигнат споразумения за финансова подкрепа от националните правителства. Това прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Абровски, юрист и бивш председател на земеделската комисия в Народното събрание.

„Зелената сделка няма как да бъде променена бързо, а и предстоят европейски избори, така че основни промени може да се очакват най-рано след година. Зелените политики са наложителни заради промяната на климата, но земеделието в ЕС е натоварено с изключително сурови регулации и правила, по които фермерите никога не са работили“, коментира той.

Според него, както в Европейския съюз, така и в България, земеделците показаха на политиците, че е нужна промяна и ще продължат да настояват за нея.

Пламен Абровски обясни, че докато към европейските земеделски производители има изисквания да пазят околната среда, в световен мащаб фермери произвеждат „както им е по-лесно“ и са много по-конкурентноспособни.

„Забраната за употреба на пестициди, без да се дава алтернативно средство за защита на културите, само ще оскъпи продукцията, а в Северна Македония такива забрани не важат, а вносът оттам е разрешен“, даде пример юристът.

Той съобщи, че в момента няма плащания за земеделие от ЕС по втория програмен период, а само за екология, като производителите трябва да постигнат набор от екологични изисквания, преди да започнат да получават субсидии. Абровски е категоричен, че това трябва да се промени.

Той отбеляза, че протестите в Европа започнаха с германските фермери, които бяха разгневени от липсата на субсидии за горива, а след това недоволството се насочи към политиките. "Не можеш да искаш само пари, трябва да искаш и политики. Това се случи и в България – протестите започнаха за политики, но ще свършат с пари", очаква експертът.

Според него има безпрецедентно разделение на сектора и за това е виновен сегашният министър Кирил Вътев. Той напомни, че през миналата година през септември земеделците са били единни на протестите си за политики. „Беше подписан меморандум, но той не беше изпълнен, освен за държавна помощ заради Украйна. Но тези пари вече бяха заложени от държавата в бюджета и щяха да бъдат дадени“, посочи бившият председател на земеделската комисия в парламента.

Пламен Абровски смята, че Министерството на земеделието и храните тогава е започнало кампания да раздели земеделците, за да предотврати бъдещи протести. „Ако министърът на земеделието Кирил Вътев не бъде сменен при ротацията, протестите ще продължат“, предупреди той.

Как ще се промени земеделската политика от новата Европейска комисия след европейските избори? Кои са особеностите на зелените политики в аграрния сектор на ЕС? Как променят технологиите селското ни стопанство? Как се справят българските фермери в битката с климатичните изисквания, финансовите трудности и вносът от Украйна, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още