IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Необходима е реформа на европейската земеделска политика

Така изплащаните субсидии за земеделския сектор са вредни, смята Галина Колев

22:31 | 12.02.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходима е реформа на европейската земеделска политика, която от години е подложена на критика, а субсидиите за сектора трябва да бъдат намалени или премахнати. Това каза в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Галина Колев, старши икономист в Института по общоикономически анализи в Кьолн.

Като пример тя даде това, че част от субсидиите се плащат на площ, т.е. не са обвързани с постигането на конкретни цели. 

„Така изплащаните субсидии за земеделския сектор са вредни. От една страна, защото голяма част от тях се плащат на площ, което означава, че не са обвързани с никакви конкретни цели, например климатични и други. Това означава, че големи собственици на земеделски земи получават големи субсидии. Това води до влошаване на конкурентоспособността на държави, които са много зависими от това да произвеждат и експортират продукти от земеделието и за това е важно да се погрижим да се премахнат или намалят тези субсидии“, каза Колев. 

Според нея е много важно субсидиите да бъдат намалени, а средствата да се използват за други цели, като подпомагането на зеления преход на европейската индустрия.

„Земеделските субсидии в ЕС са около една трета от бюджета. Това е стратегическа политика, но е много важно да започнем да отделяме една част от тези пари за възнаграждение на обществени блага, като например опазване на околната среда и климата. Понастоящем една четвърт от парите се плащат на площ и за някои предприятия това дори е един начин за олихвяване на пари, за постигане на рентабилност, което не е целта на европейската земеделска политика", каза още Колев. 

Тя отбеляза, че разбира гледната точка на потребителя за това цените на основните продукти, идващи от земеделието, да не се покачват, но според нея субсидиите, изплащани на площ, не оказват голямо влияние върху образуването на крайната цена на земеделската продукция.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още