IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само ценовият натиск ли е причина земеделците да стачкуват

Защо фермерите в България не вярват в кооперирането, коментира Галина Пейчева-Митева, член на борда на Европейската организация на собствениците на земи (ELO)

21:30 | 09.02.24 г. 2

Първото, което направиха големите вериги и потребителите след икономическите промени, инфлацията и намаляването на покупателната способност, беше да изстискат още повече маржовете на фермерите. Ценовият натиск е една от причините за сегашните земеделски протести в редица европейски страни. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Галина Пейчева-Митева, член на борда на Европейската организация на собствениците на земи (ELO).

Според нея вариант за подобряване на устойчивостта и на доходите на земеделските производители е кооперирането, но тя е убедена, че в България то е трудно постижимо заради „багажа“, който имаме отпреди 1989 г.

„Фермерските протести в Европа отразяват общи оплаквания като тежките регулации, вноса, който ги поставя в неконкурентна позиция, високите разходи за суровини и енергия“, посочи тя. По думите ѝ има и разлики в основните оплаквания между държавите, като например френските земеделци намират за основни проблеми тежките регулации на ЕС и вноса от МЕРКОСУР, а в Германия протестите са насочени срещу отмяната на субсидията за дизел.

Галина Пейчева-Митева смята, че след като „живеем в свободен свят, в който всеки купува и продава, което иска“, трудно се регулира вносът, който засяга конкурентоспособността на нашите земеделски производители.

„Вариант за преодоляването на този проблем е създаването на кооперации между земеделците и общи магазини, но кооперирането у нас е невъзможно, тъй като липсва доверие“, подчерта експертът.

Галина Пейчева-Митева обясни, че дерогацията за оставянето на почвите да почиват идва в преди изборите за Европейски парламент. Тя обясни, че оставянето на почвата да почива не е недопустимо, но трябва да е регламентирано. Според нея тези мерки ще се отразят на резултата на зелените формации в листите за изборите.

Кое обединява и кое ги разединява при протестите земеделските производители? Кои са предизвикателствата пред българските фермери? Как се отрази войната в Украйна на земеделците у нас? Как ще се реши казусът с площите с рапица след като климатични фактори попречиха на реколтата и земеделците губят субсидиране? Как обяснява печалбата на своето стопанство, свързано с лозя и рози, Галина Пейчева-Митева?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
cyclop
преди 2 месеца
Само новият организиран целенасочен глобален холодомор е причината. Да стават все повече хора нервни и тревожни. Понеже става все по ясно и недвусмислено, че безумните "планове" на ЕС може да имат само една цел и само един завършек - глад и мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още