IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътев: Малките зърнопроизводители ще бъдат подкрепени, големите – да докажат загуби

Министърът на земеделието очаква финална среща с протестиращите земеделци, която да приключи с успех

14:14 | 09.02.24 г.
Снимка: МЗХ
Снимка: МЗХ

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев очаква днешната среща с притестиращите зърнопроизводители да е последна и да приключи с успех.

„Предложихме работещ вариант на споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022 г. и 2023г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът, който откри форума AGRI SUMMIT 2024 в София, съобщават от пресцентъра на МЗХ. 

Според анализите на министерството миналогодишната реколта е най-скъпата, която зърнопроизводителите са произвеждали през последните десетина години, като обръщат внимание на срива на цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

Не е възможно да се покрие целият размер на загубите и не е възможно да се подкрепят всички зърнопроизводители, но най-малките със стопанства до 300 хектара ще бъдат подкрепени. „За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна, в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане“, каза Вътев. Той подчертава, че в земеделието има три устойчиви и стабилни сектора – зърнопроизводството, птицевъдството и свиневъдство, а всички останали са в критично състояние от години.

„Ние не искаме тези три устойчиви сектора да загубят своята устойчивост. Затова и премиерът акад. Николай Денков, цялото правителство и МЗХ сме абсолютни убедени, че трябва да ги подкрепим“, каза Вътев.

По време на форума в официално видеообръщение еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски каза, че благодарение на активирания кризисен бюджет през 2022 г. и 2023 г. фермерите в 22 държави членки са се възползвали от държавна помощ в размер на общо 9,3 млрд. евро. България е на второ място в Европа по ефективно усвояване на тези средства с одобрена сума от 452 млн. евро – 8,6% от стойността на селскостопанската ѝ продукция.

Вътев коментира случващото се с протестиращите фермер  в Европа, които според него имат проблем с амбициозната екологична промяна на ЕС, която не дава алтернатива, не е подготвена за подмяна на всички минерални торове, препарати за растителна защита, в които фермерите са ограничени. Той обаче посочва, че климатичните промени са факт. 

По-рано днес Вътев е провел и онлайн среща с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски, като го е информирал за нарушения от страна на някои фирми на въведения от украинската страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още