IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косьо Стойчев: ЕС иска да счупи саксията, в която отгледа земеделието

Започнаха ли правителствата и Европейската комисия промени, за да принудят земеделският сектор да стане по-пазарен, коментира анализатор

23:45 | 06.02.24 г.

Продължаващият протест на земеделци в цяла Европа е логичен, обоснован и справедлив. Ножицата за земеделските производители през последните години рязко се затвори след призива за изтегляне на субсидии, с презумцията, че като стане секторът по-пазарен, ще стане по-конкурентоспособен. Този сектор в Европа е отглеждан в саксия дълго време – процесът на премахване на тази саксия не може да се случи нито за една, нито за две години. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Той смята, че продължаващите протести на европейските фермери не представляват опасност за Зелената сделка, въпреки опитите на крайни политици да се възползват в навечерието на евроизборите.

„Общата селскостопанска политика на ЕС защитава продоволствената сигурност на Евросъюза от самото си начало, но сега от фермерите се иска да участват в контрола на инфлацията, да приемат внос на стоки извън ЕС, докато намаляват въглеродните си емисии в процеса на декарбонизация на икономиката“, посочи доц. Стойчев.

Според него правителствата и Европейската комисия искат да започнат процес, за да принудят секторът да стане по-пазарен.

Той предположи, че е възможно да има дерогация на определени екологични норми за селското стопанство. „Това ще намали рисковете от критични щети по сектора и продоволствената сигурност на ЕС при нови периоди на непредвидена инфлация като тази, причинена от поскъпването на енергийните суровини в началото на войната на Русия в Украйна“, отбеляза доц. Стойчев.

По думите му, поради рязкото нарастване на градското население в целия ЕС е скъсана логистичната верига фермер-потребител.

„Над 90% от гражданите на ЕС се хранят през търговската верига, така че основният контрол върху доставките на сектора се държи от големите вериги магазини. Отговорът не е при земеделците, не е при правителствата, а се намира при тези допълнителни играчи, които са заели такава монополна позиция в този процес, така че не може да бъдат премахнати“, е мнението на анализатора.

Доц. Стойчев обясни, че земеделската политика с контрол на добавената стойност при изхода на системата (магазини и потребители) и разпределянето на тези данъци като субсидии на входа (производители), е правилна, докато осигурява постоянния поток от храна с добро качество. „Но тя работи най-добре в условията на сравнително затворена система, поясни той и за пример посочи Украйна, която в условията на война, доказа нуждата от подобна система за 100% продоволствена сигурност.

Експертът отчете, че в момента земеделската политика е претоварена и ще се наложи някои от нейните политики да бъдат отложени за известно време.

Ще използват ли протестите крайните партии в ЕС, за да увеличат местата си в Европейския парламент? Има ли място за протекционизъм и каква позиция ще заеме Европейската комисия? Какво трябва да са промените в Общата селскостопанска политика? Ще успеят ли българските земеделци да се преборят добавената стойност от подценени сектори в земеделието – зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство да остане при тях? Трябва ли да има соларни паркове върху земеделски земи? Може ли биоземеделието да предложи алтернатива за градското население и какви са рисковете от разполагането на вятърни паркове в Черно море може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още