IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Европейските лидери може да съжаляват, ако подкрепят земеделците

МВФ очаква Федералния резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти „в рамките на няколко месеца“

14:07 | 02.02.24 г. 1
Снимка: БГНЕС/Боби Тошев
Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди, че европейските лидери може да съжаляват, ако се поддадат на натиска на протестиращите земеделци на различни места в Европа.

„Виждате фермерите да протестират. На човешко ниво аз разбирам, че те се сблъскват с повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължат и притиснат правителствата в ъгъла, в който за тях става невъзможно да направят онова, което е необходимо, за да подсилят икономиките, може да дойдат дни, в които да съжаляват“, каза тя по време на брифинг на МВФ във Вашингтон, цитирана от France 24.

Хиляди земеделци от Европа протестираха в Брюксел в четвъртък по време на среща за бъдещето на земеделието между френския президент Еманюел Макрон и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Междувременно от седмици протестни действия има в Германия, Франция, Италия, Белгия, като демонстрации имаше и в Румъния и Полша. В стачна готовност са и българските земеделски производители.

След срещата Макрон каза пред репортери, че Франция е успяла да убеди ЕС да наложи по-строги правила за вноса на зърнени култури и птиче месо, включително от Украйна. По-рано през седмицата ЕК удължи срока за безмитния внос на украинска продукция, като същевременно ще вземе предвид притесненията на европейските земеделци, засилвайки защитата на чувствителните селскостопански продукти от ЕС. 

Кристалина Георгиева коментира темата по време на пространен брифинг пред репортери, на който говори и по теми, свързани с държавния дълг, финансовата политика на САЩ и преговорите на МВФ с Египет, Аржентина и Пакистан.

Тя призова правителствата по света да работят за възстановяване на фискалните буфери, изчерпани по време на пандемията Covid-19, като затворят данъчните вратички и оценят качеството на съществуващите публични разходи.

Георгиева посочи, че очаква Федералният резерв на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти „в рамките на няколко месеца“, но предупреди, че е налице риск за световната икономика от прекалено дълго изчакване на намалението на лихвите.

Според нея централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията.

„Ако внимателно оцените позицията на Федералния резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края", отбеляза тя, цитирана от БТА.

Международният валутен фонд и Египет са на „финален етап“ от преговорите по програмата на МВФ за отпускане на заем от 3 милиарда долара, за да се намали натискът върху страната от войната в ивицата Газа, каза още Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 месеца
Е то друг избор имат ли? Все ще се стигне до нек'ва сделка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още