IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери: За 3 години не сме повишили цените си, но имаме до 80% повече разходи

Земеделските производители се подготвят за ефективни протести от 6 февруари

11:33 | 02.02.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В рамките на три години производителите на плодове и зеленчуци не са повишавали цените си, а в същото време разходите им са се увеличили с около 70-80%. Това каза пред Bulgaria ON AIR Цветан Цеков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“ Цветан Цеков.  

„Ако няма решения, ще се протестира, докато се намерят решения“, каза той. Българските земеделци са в готовност за национален протест на 6 февруари, ако при разговорите си с премиера Николай Денков и представители на земеделското и финансовото министерство не постигнат споразумение за подпомагане на сектора.  

„От Украйна в Европа влиза продукция, която е на много ниска себестойност. Това нарушава целия пазарен механизъм. Търпим индиректни и директни вреди. Вече не може да изнасяме нашата продукция, тъй като не можем да продаваме. В рамките на три години загубихме средно над 20% производствен потенциал за българските плодове и зеленчуци. Най-лошото е, че българските политици не могат да приемат сериозно тези цифри, не виждат какво се случва по пазарите", добави Цеков.

„Исканията в Аграрната камара са свързани със законодателни промени“, каза Атанас Атанасов от Федерация на развъдните организации в говедовъдството.

„Всяка година с по 10% намаляват винените лозя в България. Войната в Украйна ни удари пряко. Щетите са много големи. Има хиляди тонове необрана продукция по лозовите масиви", каза и Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари. Според него предвидените средства за сектора са незначителни.

„Секторът е със страшно много разходи и много малко приходи. Тези суми няма да компенсират нищо. Нашите проблеми трябва да се решат с политики. Искаме създаване на борси. Борихме се за дигитализиране на лозарския регистър, сега остава да започне да функционира“, каза още той. 

"За украинската помощ искаме запазване на нивата от миналата година. Искаме половината от сумата да бъде раздадена като помощи на земеделските производители. Двата най-засегнати сектора за 2022 г. и 2023 г. са млякото и зърнопроизводството. Секторите плодове, зеленчуци и животновъдство са болните деца на нашето земеделие", коментира Атанасов.

Всички европейски фермери поддържат връзка помежду си и са обединени около едни и същи искания – най-вече за еднакви стандарти за производство. Това каза Светлана Боянова от Българска аграрна камара пред Nova.

Тя подчерта, че тече сериозна протестна организация сред земеделците за 6 февруари. „Всичко зависи от срещата в неделя. Възможно е да се стигне до добър резултат, особено след проведените вече три разговора. Дадохме изключително силна аргументация на нашите искания. Те бяха убедени - тоест въпросът е как и по какъв начин ще се действа вътре в министерствата“, коментира Боянова.

Гледайте още в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
*тоест въпросът е как и по какъв начин ще се действа вътре в министерствата, коментира Боянова.* - Грешка, Боянова! Въпросът е, как и по какъв начин ще се действа вътре в ЕК и Посолствата. Тази *сглобка* не е, за да действа, а да изпълнява заповеди от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
evlogi
преди 3 месеца
Аз се чудя що е такава евтиния по пазарите, пък то глей що било....От три години не били вдигали цените..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Да влезнат с тракторите в Парламента и да вдигнат Денков във въздуха с багер ,след което публично да бъде пребит !Мисля че идеята е добра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още