IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е отпуснала общо 156 млн. евро на земеделците от България и още 4 държави заради украинския внос

Европейската комисия е предоставила помощ в размер на 2.5 млрд. евро за земеделски производители от държавите-членки

16:53 | 23.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) е подпомогнала европейските земеделци с над 2,5 млрд. евро през последните 10 години. Това става ясно от доклад на ЕК за извънредните мерки, насочени към земеделския сектор за справяне с кризи, публикуван днес.

Общо 156 млн. евро са отпуснати за земеделски стопани от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия – държавите най-силно засегнати от повишения внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна към държави от ЕС, граничещи с нея. Според доклада украинският внос е засегнал местните земеделци, като в някои региони на ЕС е довел до вътрешно свръхпредлагане, понижаване на цените на местно ниво и пренасищане на логистичните вериги.

Вследствие на това през април 2023 г. са отпуснати 56 млн. евро за подпомагане на най-засегнатите от украинския внос земеделски стопани в България, Полша и Румъния. През юни са отпуснати още 100 млн. евро, като средствата са насочени към България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Допусната е и допълнителна държавна помощ в размер на до 200% от европейската. 

През последното десетилетие земеделският сектор в ЕС преживя редица кризи, включително ефектите от пандемията от COVID-19, войната в Украйна, болести по животните, значителни смущения на пазара и екстремни климатични явления. Това е оказало влияние на всички сектори на земеделието в Европейския съюз. Такъв тип явления обичайно са непредвидими и засягат сектора на различни нива, следователно изискват ad hoc и целенасочени мерки, се посочва в доклада на ЕК. 

От 1 януари 2014 г. до края на 2023 г. са наложени общо 63 извънредни мерки за подкрепа на земеделските стопани, засегнати от загуба на продукция, понижени цени, по-високи производствени разходи или прекъснати вериги на доставки.

Сред средствата, отпуснати от ЕК за периода, са 500 млн. евро в периода 2014-2018 г. за европейските производители на плодове и зеленчуци, засегнати от руските санкции над европейски внос. През 2015 г. и 2016 г. са отпуснати два пакета финансова помощ в размер на над 800 млн. евро за стабилизиране на пазара на млечни продукти. Около 450 млн. евро са отпуснати за лозаро-винарския сектор за справяне с последиците от COVID-19, търговските санкции и пазарни смущения. Помощ от 500 млн. евро е отпусната през март 2022 г. за производителите, засегнати най-силно от последиците на избухналата война в Украйна. Отпуснати са средства и за финансови компенсации за фермерите, засегнати от санитарния контрол и превантивните мерки срещу птичи грип. 330 млн. евро са предоставени през юли 2023 г. за европейските фермери, изпитващи специфични проблеми в различни сектори, като високи производствени цени и ефекти от екстремни климатични явления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още