IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи мерки срещу „наводняване“ на пазара с украински внос

Въздействието, което износът на украински селскостопански продукти оказва, е разпределено неравномерно, каза Валдис Домбровскис

12:38 | 22.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия ще предложи допълнителни защитни мерки на държавите, граничещи с Украйна, когато през юни удължи срока на действие на решението, с което се дава право на украински безмитен внос, който не е ограничен от квоти. Това съобщи пред „Файненшъл таймс“ заместник-председателят на ЕК с ресор „Икономика в интерес на хората“ Валдис Домбровскис, съобщава БТА.

Очаква се предложението да бъде обявено през тази седмица. Вероятно то ще включва „специфични за всяка страна защитни мерки“, които да позволяват на Брюксел да блокира вноса, ако пазарът на дадена държава от ЕС бъде „наводнен“ със стоки от страна, която не е член на ЕС. 

„Виждаме, че въздействието, което износът на украински селскостопански продукти и търговията с тях оказва (върху пазарите на отделните страни от ЕС - бел. ред.), е разпределено много неравномерно. То се усеща предимно от съседните (на Украйна – бел. ред.) държави, но не създава големи смущения за пазара на ЕС като цяло“, посочва Домбровскис.

В момента се оценява въздействието на украинския внос върху пазара на ЕС като цяло, което намалява вероятността от предприемането на действия, посочва „Файненшъл таймс“. 

През миналата седмица унгарското министерство на земеделието съобщи, че земеделските министри на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили съвместно писмо до Европейската комисия с настояване за ответни мерки спрямо вноса на по-евтини селскостопански продукти от Украйна. Министрите посочват, че той ограничава износа на земеделска продукция от техните страни, предаде Ройтерс. 

В края на миналата седмица българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев заяви пред БНР, че все още няма отговор на писмото от страна на Брюксел.

„Никой не е искал непременно въвеждането на мита, но искаме най-малкото квотен режим“, каза Вътев. По думите му такъв режим означава определяне на допустими за внос от Украйна количества земеделски стоки.

В момента между България и Украйна има неформална договорка за внос на 2,5 млн. тона слънчоглед и половината от тази квота вече е изчерпана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още