IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър предупреди, че има риск украинският внос на слънчоглед да бъде спрян

Ако продължи засиленият внос, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат, заяви Кирил Вътев

13:42 | 04.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Министърът на земеделието Кирил Вътев предупреди украинския министър на аграрната политика Микола Солски, че има риск украинският внос на слънчоглед да бъде прекратен заради бързо достигане на лимита. 

Двамата министри обсъдиха действието на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

По време на разговора Вътев е подчертал, че през последните седмици се наблюдава засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав. Той е предупредил своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса с оглед на реализация на слънчогледа от българско производство.

По време на разговора Вътев е съобщил, че са установени единични случаи на опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев.

Солски е заявил, че до две седмици Украйна ще предприеме действия срещу тези практики и фирмите, които нарушават лицензионния режим, ще загубят правото да изнасят.

Двамата министри са се договорили за скорошна следваща среща, както и да продължи обменът на данни за търговията с чувствителни земеделски продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още