IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 500 млн. лв. повече ще са земеделските помощи за 2024 г.

Под 35% от нуждите на България от свинско месо се задоволяват от българско производство, каза Росен Костурков

10:47 | 22.12.23 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Средствата за помощи в земеделието за 2024 г. са увеличени с 500 млн. лв. Това каза заместник-председателят на Комисията по земеделие от ПП- ДБ Росен Костурков пред БНТ.

„За 2021 г. всички пари, дадени за подпомагане на земеделието в България след COVID-19, са 2,4 млрд. лв. През 2023 г. са 3,6 млрд., сега са 4,1 млрд. лв. Имаме почти двойно увеличение за последните три години. Такова увеличение за три години не се случва в нито един сектор“, каза той.

„Това правителство дойде с намеренията – и ще си ги изпълни – за по-справедливо разпределение на средствата в сектор земеделие и животновъдство“, посочи депутатът.

Според него въпросът в земеделието е не какви са средствата, а защо досега не са разпределяни ефективно, справедливо и с грижа за малките и средни фермери.

„Тези пари, които Министерство на земеделието иска, ги има в макрорамката на бюджета. Ние дадохме законова възможност на Министерството на земеделието да определи каква част от тях ще отидат за т.нар. временни мерки“, каза той.

Има проблеми в сектор „Земеделие“, каза Костурков. Той посочи, че хората наистина изпитват затруднения.

Под 35% от нуждите на България от свинско месо се задоволяват от българско производство, а останалото е внос, даде пример Костурков. Той посочи, че задачата на изпълнителната и законодателната власт е да направи така, че тези проценти да станат 70.

„Проблемът при нас е, че нашето земеделие е неефективно, парите се насочват не там, където трябва“, каза той и допълни, че държавата трябва да осигури не просто пари, а възможност за разширяване на пазара.

„Когато става дума за подпомагане обаче, не може трима-четирима човека в цяла България да викат „това са нашите пари, дайте си ни ги“, а останалите 60 хил. фермери да не ги получават“, заяви той.

Костурков отново припомни, че България е страната с най-висок таван в цяла Европа по отношение на помощите за справяне с последиците от войната в Украйна и благодарение на усилията на Министерството, таванът е увеличен до 280 хил. евро. Той допълни, че нарушаването на европейския регламент крие риск от глоби в троен размер.

Според него напрежението в сектора се насажда и по политическа линия.

Преди ден, отчитайки работата си до края на годината, Министерството на земеделието анонсира открита битка с т.нар. „субсидиевъди“ – фермери, които заявяват фиктивни животни, за да получават европейско и национално подпомагане.

Министър Кирил Вътев посочи, че още в първите дни на януари ще започнат засилени проверки по фирмите и екипът му ще направи всичко възможно субсидиите да отиват при реално работещи фермери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
onezero007
преди 4 месеца
Подпомагането в земеделието намалява с 400 милиона, които досега даваха заради войната в Украйна и репиха вече да не дават, но пък "С 500 млн. лв. повече ще са земеделските помощи". На това му викат Кокорчова математика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още