IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци ще получават до 280 хил. евро държавна помощ заради войната в Украйна

До 20 декември стопаните, които бяха достигнали до тавана на плащане от 250 хил. евро, ще получат доплащане, съобщи земеделското министерство

15:18 | 05.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От 250 хиляди на 280 хиляди евро се вдига таванът на подпомагане за земеделските производители със средства заради войната в Украйна, като в най-скоро време те ще получат доплащане по украинската помощ. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, който утвърди на днешното си заседание изменението на указания за предоставяне на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2023 г.

Таванът за подпомагане на земеделските стопани е актуализиран по Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. „Бюджетът е наличен и ще бъде разплатен“, коментира министърът, след като проведе разговори с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски.

При определянето на плащането ще се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил от март 2022 г. до декември 2023 г. по схемата за държавна помощ, уточниха от МЗХ.

Новият таван от 280 хил. евро ще бъде приложен по вече миналия прием по схемата. До края на седмицата стопаните, които бяха достигнали до тавана на плащане от предходната нотификация – до 250 хил. евро, ще получат доплащане по държавната помощ, съобразно утвърдените изменения.

Припомняме, че на 21 ноември Европейската комисия публикува съобщение за изменение на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Схемата за държавна помощ беше пренотифицирана с нов номер в регистъра на държавните помощи, като срокът за прилагане на помощта беше удължен до 30 юни догодина, а максималният интензитет на помощта бе увеличен на 280 хил. евро в съответствие с изменението на Временната рамка. На 29 ноември Европейската комисия одобри изменението на схемата за държавна помощ, като постанови положително решение от службите на ЕК за съвместимост на мярката с правилата за държавни помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още