IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е мястото на земеделския сектор в Бюджет 2024

Ще осигури ли хазната 420 млн. лева като компенсации, свързани с ефектите за българското земеделие от войната в Украйна, коментира Живко Живков

13:47 | 28.11.23 г.

Комбинацията от вече настъпващите банкрути и вдигането на минималния осигурителен доход ще доведе до влошаване на ситуацията за малките фермери, като ги очаква фалит и невъзможност на хората да изплащат собствените си осигурителни вноски. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България.

„В края на годината редица стопанства са изправени пред фалит, а в говедовъдния сектор и малките ферми се наблюдават фалити“, даде пример той.

Земеделският експерт се надява държавата да може да подсигури допълнителни и стабилни договори с пазари като азиатския и африканския, но посочи, че това не се случва към този момент. По думите му най-големите рискове за следващата година пред производителите са предизвикателствата да оцелеят.

Живков напомни, че създалата се ситуация около слънчогледа все още не е решена, тъй като складовете все още са пълни. Изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските производители в България смята, че решението е затваряне на границите за внос на слънчоглед, разбирателство между производители и преработватели за цена, която е добра и за двете страни, но без държавна намеса.

Живков смята, че в бюджета липсват 420 млн. лева като компенсации, свързани с ефектите за българското земеделие от войната в Украйна. Той напомни, че догодина минималният осигурителен доход в земеделския сектор достига нивото на минималната работна заплата – 933 лв., като се вдига от сегашното ниво от 780 лв. "За да се запази съществуването на част от земеделците, трябва да се направи стриктен анализ и да се предприемат дългосрочни и устойчиви решения", съветва експертът.

Той потвърди, че от асоциацията са против идеята на Министерството на финансите да се даде на търг 700 хиляди декара земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бондове. „Земеделската земя в държавата не е просто капитал или актив, тя е национално богатство. Голяма част от земеделските земи по света са изключително държавна собственост, с която се попълва бюджет, отдавайки земята под аренда, управлявайки държавната собственост. Много малка част от земеделската земя в държавата (България), остана в държавен поземлен фонд. За това ние сме категорично против тази идея дори да се коментира“, заяви Живко Живков.

Кои са приоритетите на Асоциацията на земеделските производители в България? Как ще комуникира тя с другите браншови организации и държавни институции? Кои са най-големите рискове пред българските земеделци? Ще привлече ли земеделието млади хора, които се занимават с наука?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още