IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира ли се продажба на земи от Държавния поземлен фонд?

Позиция на министъра на земеделието против продажбата разкрива, че са водени разговори по темата

18:12 | 27.11.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Планира се продажбата на една пета от Държавния поземлен фонд да осигури приходи от 340 млн. лв. в бюджета за 2025 г., става ясно от становище на земеделския министър Кирил Вътев по Бюджет 2024 г., представено на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите. За това съобщи пред БНР председателят на комисията Десислава Танева от парламентарната група на ГЕРБ.

„При нас дебат по тази тема не се е състоял. При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между Министерството на финансите и Министерството на земеделието по повод планиране на продажба на държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило. В какъв окончателен вид ще се приеме бюджетът и дали тази тема е останала в бюджета, приет в петък от Министерския съвет, ще разберем идната седмица“, каза Танева. 

„Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета“, каза Десислава Танева. 

Тя посочи, че в момента поземленият фонд се разпределя чрез търгове до достигната най-висока цена, като цените достигат рекордни нива. 

„Държавният поземлен фонд се играе на публични търгове пред Областни дирекции „Земеделие“ и се отдава под наем на лица, които обработват земята и достига рекордни аренди“, каза тя и обясни, че при продажба на земите тези средства ще отиват при новия собственик.

От позицията на Кирил Вътев става ясно, че прогнозната стойност на касовите приходи от продажбата на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в предложената рамка за бюджет на МЗХ за 2025 г., е в размер на 340 млн. лв.

„За тази стойност, при допускане на продажба чрез търг на земи от държавния поземлен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на компенсаторни записи и на жилищни компенсаторни записи, ще са необходими по предварителни разчети приблизително 700 хил. дка, което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд“, пише в становището на земеделския министър, който отбелязва, че тези земи се използват за обезщетяване на собственици, чиито земи не могат да бъдат възстановени, за обезщетяване на граждани, чиито земеделски земи са послужили за погасяване на държавен дълг съгласно Спогодбата между България и Гърция от 1964 г., и за дългосрочно отдаване под наем и аренда, като ежегодно приходите са в размер на приблизително 90 млн. лв.

По-рано днес пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев обяви намерението за продажба от държавния поземлен фонд като недопустимо. Тази земя е стратегически ресурс, свързан с нашата национална продоволствена сигурност, и не може да бъде пропилявана заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси, заяви Радев. По думите му предложение за продажба на части от държавния поземлен фонд отваря също широко възможност за злоупотреби. Той призова „разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра“. В края на миналата седмица срещу продажбата на земи от поземления фонд се обявиха и депутатите от „Възраждане“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още