IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

261 общини са подали 800 проекта за финансиране от Бюджет 2024

От общините зависи дали местният данък, базиран на завишени данъчни оценки, ще се увеличи за гражданите, каза Асен Василев

18:30 | 23.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До момента са получени над 800 проекта от 261 от всички 265 общини в страната, които да бъдат включени като приложение в проектобюджета за 2024 г. Това каза министърът на финансите Асен Василев по повод изпратените писма от Министерството на финансите до всички общини за подаване на инвестиционни проекти по приоритети и обекти за целево финансиране от държавния бюджет. Василев взе участие във форума "Общините перспектива 2027" (Правителство, местна власт, бизнес), организиран от в. "24 часа", съобщава БТА.

Вчера от Министерството на финансите разясниха, че в програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините има ясно разпределение на проектите между всички 265 общини по критерии, които ще бъдат заложени и в Закона за държавния бъджет за 2024 г. Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини.

„Всеки кмет може да реши дали иска да ремонтира водопровод, да си оправи улици, паркове, читалища, да строи спортни зали... вие знаете най-добре нуждите на града“, обърна се Василев към кметовете в рамките на форума. И посочи, че всички проекти, които са получени и отговарят на условията, ще бъдат "пуснати към парламента като приложение към бюджета".

Проекти, получени в периода до изтичане на предложенията за второ четене, също ще бъдат внесени и допълнени. До 1 март 2024 г. ще се даде възможност с решение на парламента да се допълнят проекти на общини, които не са си достигнали лимита, обясни още Василев.

"Причината да влезем толкова скоростно в този процес е желанието на парламента да одобри списък от проекти, а не просто да одобри параметри на програмата", каза министърът. Министерство на финансите и този път не дели общините, всички получиха писма по едно и също време, добави той.

Финансовият министър посочи, че критериите са абсолютно обективни, а с възможността до март месец да се допълни програмата се дава достатъчно хоризонт на общините да се подготвят. 

Лимитите на проектите в програмата, която сме пуснали, са насочени към това по-малките общини, непропорционално на населението, да получат ресурс, добави той. Имаме много добър разговор за децентрализация с Националното сдружение на общините в РБългария (НСОРБ) още от 2021 г., каза още министърът. 

Асен Василев се застъпи за актуализация на данъчните оценки на имотите, но посочи, че от общините зависи дали местният данък, базиран върху тези оценки, ще се увеличи за гражданите.

"Според мен е много важно да не лъжем. Това да имаме данъчни оценки от 2007 г. е лъжа, данъчните оценки трябва да са реални“, каза Асен Василев. И уточни, че общините могат да решат какъв процент или промил от тези данъчни оценки да съберат като данъци.

"Ако общините искат да задържат данъците при вдигащи се данъчни оценки, те имат механизъм - просто намаляват процента данъка, който събират", посочи Василев и добави, че това е местна политика.

"Правителството нито получава някакви приходи от това, нито под някаква форма може да накара общините какво да правят. Но е много важно да стъпим върху реалните цени, ако говорим за изсветляване. Това по никакъв начин не вменява на кметовете да вдигнат данъците, нито пък ще се случи от 1 януари 2024 г.", каза министър Василев. Ние сме техническият вносител на това предложение. Народното събрание ще прецени окончателно, каза финансовият министър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още