IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Костов: Рискът за увеличаване на преките данъци расте с "вратички" при ДДС

Стремежът на политическата класа е да не се променят данъчните ставки, коментира председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България

15:09 | 03.11.23 г.

Най-големият приходоизточник на бюджета е данъкът върху добавената стойност и колкото повече вратички отваряме там, за да намалим тези приходи, толкова повече рискът да се наложи да увеличим преките данъци може да бъде по-голям. За това предупреди в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Бойко Костов, председател на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България.

Според него при обсъждане на идеята за диференцираните ставки на ДДС в някои сектори в Института на експерт-счетоводителите винаги са били на мнение, че те не бива да бъдат намалявани. Той е категоричен, че мотивите за намаляване в даден бизнес не винаги са професионални, а популистки.

„Стремежът на политическата класа е да не се променят данъчните ставки и това до момента се изпълнява“, посочи Костов.

По думите му промените от гледна точка на ДДС са свързани с възможностите да не се извършва корекция на използвания данъчен кредит в случаите на брак на стоки. Друга промяна засяга издаването на данъчни фактури за период от време, когато данъчният субект е трябвало, но не е бил регистриран по ДДС.

Той засегна и хипотезата, която доста се коментира в публичното пространство, да не бъде издадена касова бележка по реда на Наредба 18. Купувачът може да не плати на продавача стоката, която е закупил, при липса на касов бон. "Това има силен психологически ефект и от гледна точка на народопсихологията на Балканите, ако този, който знае, че продавайки стоката и недавайки касова бележка може да не си получи парите, може би ще имаме случаи, в които продавачът ще гони купувача, за да му даде касова бележка и да си получи парите", даде пример Бойко Костов.

Той се надява, че тази промяна ще има дисциплиниращ ефект.

Кои са плюсовете и минусите в промените в Закона за ДДС? Каква е данъчната среда и бизнес климатът у нас? Как се развива одиторската професия? Какъв контрол извършва държавната институция над регистрираните одитори? Какви са европейските изисквания и защитен ли е публичният интерес за одитите? Каква е връзката на ESG със счетоводните стандарти? Колко предприятия ще бъдат засегнати с отчитането на зелените политики?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още