IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци отново протестираха срещу ресорния министър

Проблемът е, че петима души искат да нарушим регламента на Европейския съюз, заяви Кирил Вътев

16:37 | 23.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Земеделски производители и животновъди излязоха на протест в София с искане за оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Според браншовите организации зад протеста министърът не е изпълнил поетите ангажименти в меморандума, подписан между двете страни през септември.

Протестиращите настояват в бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите заради войната в Украйна. 81 ферми, които вече са достигнали тавана на помощта от 250 хил. евро, настояват таванът да бъде премахнат. Протестиращите искат още и незабавно изплащане на парите по „де минимис“.

Преди дни по време на пресконференция браншови организации призоваха ГЕРБ и ДПС да ги подкрепят в искането им за оставката на министъра. Въпреки това по време на земеделската комисия в парламента, която заседаваше в сряда, Десислава Танева (ГЕРБ) обясни на присъстващите земеделци, че исканията им няма как да бъдат изпълнени, а напрежението ексалира в лични обиди към земеделския министър. 

„Всичко, което е трябвало да бъде изплатено, ние сме го изплатили. Каквото трябва, сме направили“, коментира Кирил Вътев, който днес участва в агросеминар в курорта „Албена“.  

Проблемът е, че петима души искат да нарушим регламента на Европейския съюз. Ние не можем да нарушим този регламент, защото това води до санкции", каза Вътев, цитиран от БТА. Той допълни, че е направено всичко възможно, но протестиращите поставят невъзможни искания.

Нужен е нормален диалог, но е нужно от двете страни да има нормално мислене. Амбициран съм да не подавам оставка, заяви Кирил Вътев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още