IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисарят по земеделието даде подкрепата си за България в оказването на помощ на Украйна

Януш Войчеховски подкрепи и увеличаването на тавана на помощта

20:55 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на земеделието и храните
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски за продължаване предоставянето на помощ за Украйна през следващата година, както и за увеличаване тавана на помощта, стана ясно от среща между двамата, която се проведе днес в Люксембург, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

По време на разговора Вътрев заяви, че правителството изпълнява ангажиментите, които е поело по подписания Меморандум със земеделските производители и животновъди от 20 септември 2023 г.

Таванът на помощта на този етап е 250 хил. евро за едно земеделско стопанство. От своя страна, Войчеховски заяви, че дава пълната си подкрепа за удължаване прилагането на държавна помощ. По думите му България е сред държавите, които са изплатили най-висок процент държавна помощ, в сравнение с пакета на директните плащания.

След като беше информиран за проблемите на българските земеделски потребители и животновъди, Войчеховски коментира, че и тези, които са постигнали тавана по помощта, са в тежко състояние, ето защо се нуждаят от подкрепа. Като основна причина за проблемите на българските фермери той посочи дъмпинговия внос на украински продукти.

Вътев пък подчерта, че България полага максимални усилия в това да оказва подкрепа на украинските износители, но от подкрепа се нуждаят и българските производителите.

В най-кратък срок се очаква решение на Колежа на комисарите по въпроса за удължаване на помощта за Украйна и повишаване на подпомагането, обясни еврокомисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още