IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър ще предложи отмяна на националната забрана за внос от Украйна

Явор Гечев ще се срещне през следващата седмица със земеделския министър на Украйна, като двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио

16:08 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на земеделието Явор Гечев ще предложи на правителството отмяна на националната забрана за внос от Украйна, след като е налице такава на ниво Европейски съюз (ЕС). Това заяви Гечев пред журналисти в Пловдив. Той визира решението на Европейската комисия (ЕК) за вноса на продукция от Украйна, съобщава БТА.

Това според Гечев е и правилният подход - общоевропейски действия.

Министърът поясни, че до 5 юни ЕК въвежда забрана за внос на пет култури, между които слънчоглед, царевица, рапица. Що се отнася до слънчогледовото олио, Гечев каза, че ЕК продължава да го обследва. Той информира, че има уговорка през следващата седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, освен темата за двустранните отношения, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.

По-рано тази седмица Гечев посочи, че българските мерки ще бъдат вдигнати, когато бъдат въведени европейски мерки, като подчерта, че трябва да има солидарност и към Украйна, и към източната част на Европа. Това категорично не значи каквото и да е за отношенията на ЕС с Украйна, те остават на изключително добро ниво и мисля, че се разбира от украинските партньори, отбеляза министърът.

Всички държави до една констатираха, че има проблем и той е голям в пограничните държави, солидаризираха се с петте държави, които имат проблеми и казаха, че трябва да се търси общо решение. Гласът на България бива чуван все по-ясно, заяви Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още