IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как оцеляват земеделски производители при поскъпване с 385% на водата за напояване?

Защо все още няма създаден фонд "Мелиорации", коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите

13:17 | 31.07.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Още в ранна пролет земеделци алармираха за скандално високи цени на водата за напояване, които държавното дружество "Напоителни системи" е определило за тази година. В разгара на сезона същите земеделски производители съобщават, че все още нищо не се е променило, че вече трябва да плащат скъпата вода, а обещанията на държавата, че ще ги компенсира по някакъв начин, все още са само на хартия.

"Искаме водата да дойде при земята, да има създаден фонд "Мелиорации", който да се грижи и да няма заплаха за нито един производител под каквато и да е форма, и всеки производител, желаещ да произвежда плодове и зеленчуци, да има неограничен достъп до вода", настоя пред БНР Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

Той съобщи, че 385% е най-високото увеличение на най-високото четвърто стъпало, където цената достигна 2,2 лева за кубик, макар и в ограничени количества. „Това е положението, въпреки че след нашия протест беше обещано, че ще бъдат намерени средства в рамките на 16 милиона и тези средства ще осигурят безплатна вода за всички консуматори“, припомни Петков и подчерта, че тези средства са нотифицирани в Брюксел, но все още не е намерен начинът да бъдат изплатени и „да компенсират всички земеделски производители по един справедлив начин“.

По думите му в момента предложението е всички да бъдат компенсирани на 80%, което означава, че остава отворена ножицата на големите цени, както и несправедливото разпределение между земеделските производители. „Това означава, че един земеделски производител ще полива ягодите си на цена 8 ст., а в съседното село друг ще полива ягодите си на цена 1 лев, а в същото време и двамата оперират на един и същи пазар, което е изключително несправедливо", обясни Божидар Петков.

Земеделският производител подчерта, че разпределянето на 16-те милиона лева не зависи от "Напоителни системи", а от Министерството на земеделието и ДФ "Земеделие". Според него цените трябва да бъдат актуализирани, да се направи работна група за разпределянето на тези средства, както и да се направи национална стратегия.

Петков обърна внимание, че въпреки многобройните им становища, запитвания и предложения за създаване на работна група и национална стратегия за поливно земеделие, все още не са ги поканили на среща от Министерство на земеделието.

"В една много трудна ситуация сме. Спекулативните цени, които бяха съставени през януари-февруари тази година, сега трябва да се плащат. Методиката не е прозрачна и легитимна, защото не е разписана от Министерския съвет, а самите цифри вътре също са спекулативни – избрани са най-високите цени от сезон 2022 г. Те не бяха актуални още март месец, когато цената на електроенергията и горивата бяха спаднали", коментира той.

Божидар Петков обясни, че "Напоителни системи" искат сега да си получат парите по фактурите на земеделските производители, а пък после ще им ги върнат. Той добави, че земеделските стопани са притеснени, че нерегламентираните спекулативни цени ще бъдат узаконени и през следващата година, когато не е ясно дали ще има „подобни 16 млн. лева помощ“.

„Ако не бъдем чути, най-вероятно ще трябва да предприемем други мерки, които да направят така, че да бъдем чути“, заяви Божидар Петков. Той се надява обаче на среща и диалог за решение на проблемите и вече имат предложение как да се калкулира актуална цена на ползваната за земеделие вода.

„Друго притеснение на земеделците е свързано с това, че има закон, който предвижда наказание до две години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лева за хора, които използват поливна вода без разрешително от МОСВ", отбеляза още той, като напомни, че в България доставката на вода не е само от "Напоителни системи", тъй като тя покрива едва 1/3 от площите в страната. „Другите поливни площи се осъществяват от самите земеделски производители.“

Божидар Петков смята, че получаването на разрешително от МОСВ понякога става много бавно и трудно, а и е „много скъпо“.

Той е на мнение, че там също има редица недомислици, защото няма диференциация между минерална вода, вода за поливане и вода за питейни нужди, а всичко е под общ знаменател. Той предупреди, че при такъв закон, който „ако го активира министърът на околната среда и водите, ние се опасяваме, че буквално за една нощ може голяма част от нашите членове да бъдат подведени под съдебна отговорност“. Земеделският производител е убеден, че така ще се застраши работата не само на бранша, но и на „цялата система“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още