IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските производители прекратяват протеста си

Фермерите одобриха меморандума, който им изпрати правителството

16:37 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството, съобщи БНР. Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно. Вчера, след преговори с бранша премиерът Николай Денков обяви, че "в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна". На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с Европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

На среща на инициативния комитет в Министерския съвет земеделците ще настояват за прецизиране на два срока в споразумението с правителството, за да го подпишат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По-рано днес, в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът заяви, че правителството е показало как ще продължи да работи и занапред – "като поема конкретни ангажименти, които може да изпълни, и търси най-добрите решения на проблемите чрез преговори". По думите му поетите от кабинета ангажименти предстои да бъдат оформени като конкретни документи, които ще бъдат подписани от представители на правителството, за да е ясно кой ще ги реализира.

Денков съобщи още, че на днешното правителствено заседание кабинетът осигурява допълнителни 63 млн. лева за земеделските производители. Процедурите ще бъдат ускорени, така че средствата да стигнат до тях във възможно най-кратки срокове. Работи се и по темата за слънчогледа от Украйна, чийто внос ще бъде разрешен едва след уточняване на квота за България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Споразумението ще бъде подписано между Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативен комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Меморандумът е систематизиран в пет точки. Искането на фермерите е да продължи забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022/2023 г. Това включва определяне на необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. Водят се преговори с Европейската комисия за забрана на внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и ЕК.

Земеделците настояват да се вземе предвид прието решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лева. 

За допълнително осигурените средства в размер на 63 млн. лева се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на септември, а в срок до 6 октомври трябва да се изплати общият размер от 213 млн. лева.

Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, посочи, че това не е крайният вариант, който трябва да се подпише от инициативния комитет. Предложението за изплащане на помощта в срок до 6 октомври не удовлетворява фермерите и те ще искат сумите да бъдат платени до 30 септември.

Що се отнася до текста на меморандума, от инициативния комитет настояват да се изготви национална позиция, която да бъде приета от Министерския съвет до 23 септември и да се проведат разговори с председателя на ЕК за отпадане на тавана на помощта заради войната в Украйна.

Фермерите очакват да се обработят в рамките на три работни дни заявленията на земеделските стопани, подали заявление до 26 септември по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, и те да получат необходимото подпомагане.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Остатъкът до достигане на определения национален лимит на България по помощта de minimis в размер на 71 млн. лева трябва да бъде разпределен на равни част за подпомагане на земеделските производители в сектор “Животновъдство”, в това число пчелен мед и сектор “Растениевъдство”.

Очакванията на агробизнеса са земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база на правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК. Илия Проданов уточни, че инициативният комитет настоява да се въведе срок, който да е до края на октомври.

Investor.bg припомня, че земеделците протестираха два дни – в понеделник в 40 ключови пътни точки в страната, а във вторник струпаха земеделска техника край Долни Богров. Техни представители преговаряха вчера следобед с правителството и се разбраха по исканията, които имат. Късно вечерта стана известно, че остават в протестна готовност до подписване на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още