IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК прекратява ограниченията за внос на украинско зърно*

Киев се ангажира да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки

20:23 | 15.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) съобщава, че няма да удължава временните ограничения за внос на селскостопански култури от Украйна, чието действие изтича на 15 септември, т.е. в полунощ. 

От Брюксел съобщават, че Украйна се е съгласила да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, посочва се в съобщение на Комисията, изпратено до медиите. Киев ще въведе система за лицензиране на износа в 30-дневен срок, за да се избегне пренасищане на пазара на зърно.

От 16 септември до въвеждането на системата с лицензите Украйна ще следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС. Украйна ще представи план за действие не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г., уточняват от ЕК.

Комисията посочва, че ще наблюдава ситуацията и ще се въздържа от налагане на ограничения, ако мерките на Украйна работят, отбелязва се в съобщението.

Комисията наложи временните ограничения за украинския внос от 2 май, като преди това засегнатите държави бяха въвели едностранни мерки. При въвеждането на европейските мерки на засегнатите страни бяха изплатени обезщетения, припомня БТА.

Българският парламент вече гласува да не се прилагат ограничителни мерки срещу украинския внос на зърно след изтичането на общите мерки. Това разгневи зърнопроизводителите, които организират протести на стопани от понедерник, 18 септември. 

Полша декларира, че възнамерява да удължи забраната за внос на украинско зърно в страната и след 15 септември, с което вероятно ще влезе в пореден конфликт с Брюксел. Страната потвърди намерението си да поддържа едностранна забрана върху вноса на украинско зърно. Унгария и Словакия също обявиха, че едностранно удължават ограничителните мерки.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
Като няма уран от Африка за централите, ще ползваме зърно от укристан. И двете са еднакво радиоактивни! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още