IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ще удължи забраната си за внос на зърно от Украйна и след петък

Унгария още веднъж заяви, че ограниченията върху вноса на ниво ЕС трябва да бъдат удължени и след 15 септември поне до края на годината

16:30 | 12.09.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полша ще удължи забраната си за внос на зърно от Украйна, след като текущите ограничения на ниво Европейски съюз (ЕС) изтекат в петък, засилвайки напрежението с разкъсваната си от война съседка и Брюксел, съобщава Bloomberg.

Правителството във Варшава ще одобри решението във вторник, посочи земеделският министър Роберт Телус. В същото време Унгария още веднъж заяви, че ограниченията върху вноса трябва да бъдат удължени и след 15 септември поне до края на годината.

„Убедени сме, че ЕС се колебае и ще позволи удължаване“ на настоящите ограничения, каза Телус в радио интервю във вторник. Ако това не се случи, тогава ще действаме твърдо, защото е в интерес на полските фермери, добави той.

По-рано тази седмица украинският заместник-министър на икономиката Тарас Качка предупреди, че Киев ще подаде жалба в Световната търговска организация, ако Полша въведе едностранна забрана за внос на украинското зърно. Правителството във Варшава все пак ще разреши транзита на украинско зърно през нейна територия до пристанищата на Балтийско море или за продажба другаде в ЕС.

Решението се взима малко повече от месец преди парламентарните избори в Полша на 15 октомври. Фермерите са важна част от избирателите за управляващата партия „Право и справедливост", която се бори да остане на власт за трети мандат. Пренасищането на вноса на зърно на вътрешния пазар предизвика протести по-рано тази година.

Полша, Унгария и Словакия настояваха за удължаване, а Румъния и България изразиха повече гъвкавост по отношение на договореностите по време на разговорите в целия ЕС. Унгарският министър на земеделието Ищван Наги води разговори по въпроса с колегите си от Словакия, Румъния и България, каза той във видео на страницата си във Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... ако вие (целото възраждане) бързо се споминете , да знаете , че ще палим свещ на всеки 9 септември пет петилетки поне ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
Браво на поляците!!! Мислят за страната си!!! А ние бързо загиваме в проспериращата евро-атлантическа България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още