IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест

Браншът иска да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна и да се разшири за още продукти

12:22 | 18.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите излязоха на национален протест, след като опитите за диалог между земеделците и държавата не дадоха резултат. Недоволството на зърнопроизводителите бе провокирано от решението на правителството да премахне забраната за внос на зърно от Украйна.

В задочен диалог през изминалите дни премиерът Николай Денков нарече зърнопроизводителите терористи, а протестите опит за шантаж.

От друга страна, производителите предупреждават, че украинското зърно е опасно, защото се пръска с пестициди и препарати, които не са разрешени в Европейския съюз.

Днес протест на земеделските производители се провежда в цялата страна. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, съобщиха от Българския фермерски съюз. Протестът ще се пренесе утре в София. 

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена агротехника от района. Ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов, председател на съюза. В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор. 

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, се посочва в съобщението.

По думите на Стоянов ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания.

Към правителството браншът има пет искания - да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. Настоява се още до 30 септември на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата, каза днес премиерът Николай Денков, цитиран от БТА.

През цялото време е имало диалог с производителите, коментира премиерът. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още Денков.

Протестиращи вече блокираха със земеделски машини ГКПП "Дунав мост" при Русе. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора- Хасково, който е и връзката с автомагистрала "Тракия".

Ключовите точки от блокадите: 

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна-Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов");

- Южна България: Кресна, Драгоман - ГКПП "Калотина".

Протестите ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища. Във вторник протестите ще се преместят пред Министерски съвет в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още