IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още 4 държави ще искат земеделски помощи от ЕС заради украинския внос и догодина

България единствена в ЕС иска да няма таван на държавната помощ

17:44 | 20.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

България, заедно с Полша, Унгария, Словакия и Румъния, ще поиска от Европейския съюз (ЕС) и догодина помощ за земеделците, ощетени от вноса от Украйна, заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, цитиран от БТА. Той участва в днешното заседание на Съвета на ЕС в Брюксел.

Това решение е било обсъдено на среща между министрите на земеделието от петте държави. Те са обсъдили последиците от украинския земеделски внос и са се уговорили заедно да поискат нова помощ за ощетените земеделски производители в рамките на следващата година.

„Днес имахме поредния сериозен разговор с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му поставих въпроса, защото имаме сериозна кореспонденция по темата, за таваните за украинската помощ“, допълни министърът. Имаме писмо от ЕК, че предлагат таванът да стане 280 хил. евро, а беше 250 хил. евро досега, и действието му да продължи до 31 март. Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че искаме да няма таван“, посочи министърът.

В отговор Войчеховски е заявил, че нашата страна единствена в ЕС иска да няма таван на държавната помощ, но регламентът казва друго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още