IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 30 ноември ще се внася украинска селскостопанска продукция на квотен принцип

България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията да остане конкурентна на европейския пазар, коментира агроминистърът

17:50 | 18.11.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Министърът на земеделието Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА
Министърът на земеделието Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА

България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията да остане конкурентна на европейския пазар и да се развива устойчиво. Това коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на Шестото изложение "Дунавски овощари", което се провежда през почивните дни.

Вътев обясни, че след 30 ноември ще започне внос на селскостопански продукти от Украйна на квотния принцип, за който се договориха Европейският съюз и Киев, съобщава БНР.

"Украйна е изключително силна аграрна страна, произвежда качествена и евтина продукция и вече е на европейския пазар, затова и ние трябва да реагираме адекватно", посочи министърът.

По негови думи в момента няма внос на зърно и слънчоглед от Украйна, с изключение на ограничен внос от митнически контрол. За него Вътев коментира, че "ние го знаем колко, знаем къде е".

След 30 ноември трябва да влязат квотните механизми за внос. "Съвсем наскоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме от 30 ноември да му представим от кои продукти какви нужди ще имаме и само толкова да влизат. Реално България не е забранила вноса, а Украйна изпълнява едно обещание да не внася до 30 ноември - тоест, те са сип наложили тази забрана", коментира още той.

ЕС тази година наложи временна забрана за внос на украинска селскостопанска продукция по искане на пет държави от Централна и Източна Европа, съседни на Украйна, сред които е и България. Забраната отпадна на 15 септември, като беше заменена от квотна система. Според нея вносът в тези пет страни се осъществява при строго наблюдение на пазарите, за да се защитят местните производители.

Транзитът на украинско зърно и слънчоглед не е засегнат от тези мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
oojlxxcq
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 5 месеца
До: Tikva007: Д,Б!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Ташке, колкото повече мърдаш, повече ти влиза. Не за друго, но така се омаза в глупости и измишльотини, че вече мязаш на оллиггоффренн в амок. Откак написа, че Мъск сам си е взривил старшипа, хептен откачи. Какъв горанов те гони мари - още на Градинье ощипците са от месо, а не от протеинов шрот и бирата е от ечемик, а не от царевичен грис, както нашите евро-стандарти допускат. Хайде, хвърли СЕГА едно око на ЕСО, изпий си хапчетата и си лягай, че много ти се събра тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: Импeраторът ... там соцът не си е тръгвал въобще ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... тъй е смехорино , ти нещата с механите ги разбираш ... :))) ... айде за домашно , що богаташчета дет са на държавна хранилка от гилдията на Бащицата , кат например влади горанов с крадената жипка , ходят до Београд да хапват . вервай ми не е щот сръбско , еле па в северомакедонско , е неква световна кулинария и гурме , да не пиша в отворен форум , не че е неква голема тайна де , но все пак ... днес в ЕСО как беше ... ?! ... след 5г пак ще си пишем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Импeраторът
преди 5 месеца
До: zelka007 охо, спомените от цигарен дим в сръбските заведения :-( добре, че в България се отървахме от този вреден и неприятен модел... ние и по-рано от тях се отървахме от рашисткият ботуш :-) остана само да изчакаме крепостници да починат и децата им да отидат да търсят добро бъдеще в Рашистан, Иран, Северна Корея и Венецуела ... колко добре щеше да е ако застанат зад думите си, ама няма - искат при нас, на лошо, на запад :-p
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Ти, понеже новините от украйна са *все плохо*, бустера но Старшипа ти запецна в джигера, ВЕИ-то на ЕСО-то стана *тука има/тука нема* и извади торбата с неприкосновения запас измишльотини - нещо като сухпайок с фейкляци (сушени ллайййна). За да напишеш такива глупости за качеството на храната в Сърбия и Македония, трябва тотално да си бъгясал. Не си и помирисвал заведение там, а в дупката, откъдето пишеш, не си и чувал, че богати българи редовно ходят до там, само да се нахранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: ratten ... кой и в какво се опитваш да убедиш ?! мен ли ?! или туканка неколкото форумни полyuдиота дето квuчат по цел ден за рассийката , и не са мърдали извън квартала дето обитават ?! бил съм няколко пъти в сръбско и в северомакендонско , много добре съм им се нагледал на мизерията и съм им ял подметките , дето предлагат за пържоли и смрадддта на цигари по заведенията ... хех ... дръж се естествено , моля те ... :))) ... на тез дето са закинали по соца успех им желая в пътешествията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
До: ratten ... викаш по шушулките куршуми вместо боб , а ?! добър си ... :))) ... знаеш ли , и аз имам познати дето ходят до сръбско и турско и се пазарят кат ссиигани за 5кг прах за пране или парацетамол или кутия с вафли или некоя чанта ... даже ходят до Албания на почивка щот било много яко там ... :))) ... искаш да ме убедиш , че с цялата липса на качествен контрол и цялата мизерия в тези държави могат да произвеждат по-ефффтин и качествен продукт от която и да е държава в ЕС ?! верваш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
ratten
преди 5 месеца
До: zelka007 не целя да ги наказвам укрите, но не искам да си чупа зъб с някоя пуля в боба. относно сръбските продукти, много мои познати ходеха да пазаруват в ниш преди години. не само заради цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още