IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 30 ноември ще се внася украинска селскостопанска продукция на квотен принцип

България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията да остане конкурентна на европейския пазар, коментира агроминистърът

17:50 | 18.11.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Министърът на земеделието Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА
Министърът на земеделието Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС/АНТОНИЯ ГЕОРГИЕВА

България ще трябва да преструктурира земеделието си, ако има амбицията да остане конкурентна на европейския пазар и да се развива устойчиво. Това коментира министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на Шестото изложение "Дунавски овощари", което се провежда през почивните дни.

Вътев обясни, че след 30 ноември ще започне внос на селскостопански продукти от Украйна на квотния принцип, за който се договориха Европейският съюз и Киев, съобщава БНР.

"Украйна е изключително силна аграрна страна, произвежда качествена и евтина продукция и вече е на европейския пазар, затова и ние трябва да реагираме адекватно", посочи министърът.

По негови думи в момента няма внос на зърно и слънчоглед от Украйна, с изключение на ограничен внос от митнически контрол. За него Вътев коментира, че "ние го знаем колко, знаем къде е".

След 30 ноември трябва да влязат квотните механизми за внос. "Съвсем наскоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме от 30 ноември да му представим от кои продукти какви нужди ще имаме и само толкова да влизат. Реално България не е забранила вноса, а Украйна изпълнява едно обещание да не внася до 30 ноември - тоест, те са сип наложили тази забрана", коментира още той.

ЕС тази година наложи временна забрана за внос на украинска селскостопанска продукция по искане на пет държави от Централна и Източна Европа, съседни на Украйна, сред които е и България. Забраната отпадна на 15 септември, като беше заменена от квотна система. Според нея вносът в тези пет страни се осъществява при строго наблюдение на пазарите, за да се защитят местните производители.

Транзитът на украинско зърно и слънчоглед не е засегнат от тези мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 11
cyclop
преди 5 месеца
Насилиха ни под строй да купуваме укротраш. ЕКСТРА. Да живее ЕССР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 14
zelka007
преди 5 месеца
До: ratten ... хех ... са ще ги наказваш украинците като не им купуваш стоките ли ?! не се кахъри . у нас се купува по цена , не според произход ... вервай ми !! качественият контрол на квото се внася в ЕС не е по-зле от Унгария или Полша ... повечето предприятия за хранителни стоки са европейски собственици или работят като поддоставчици на европейски производители ... не се кахъри за украинските , напъни защо нема сръбски и руски ... :))) ... щото там стандартите ич ги нема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
ratten
преди 5 месеца
ще трябва да започна да чета етикетите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още