IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 3000 ТИР-а са блокирани на украинската граница заради протест на полски шофьори

Финландия затвори гранични пунктове с Русия заради наплив на мигранти

17:34 | 19.11.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Около 3000 предимно украински ТИР-а са блокирани от полската страна на границата към събота сутринта заради над десетдневна блокада на полски шофьори, съобщават украинските власти, цитирани от Ройтерс.

Полски тираджии блокираха по-рано този месец пътищата до три гранични пункта с Украйна, за да протестират срещу бездействието на правителството заради загубата им на бизнес за сметка на чуждестранни конкуренти след нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Украински представители заявиха миналата седмица, че Киев и Варшава отново не са успели да постигнат споразумение за спиране на протеста.

„От над десет дни украински шофьори са блокирани на полската граница. Хиляди хора са принудени да живеят в трудни условия с ограничени храна, вода и гориво“, коментира Олександър Кубраков, вицепремиер на Украйна, в социалната мрежа Х.

Той допълни, че ТИР-овете са блокирани на над 30 км към граничния пункт Яходин, на повече от десет километра към Рава-Руска и повече от 16 км към граничния пункт Кракивец.

Според украинското министерство за инфраструктурата средно 40 хил.-50 хил. ТИР-а преминават границата с Полша всеки месец чрез осем съществуващи гранични пункта, два пъти повече, отколкото преди войната. Повечето стоки са превозвани от украинската транспортна флотилия.

Сега само няколко камиона на час преминават през полската граница на блокираните пропускателни пунктове, съобщават украински гранични стражи.

Украински брокери за търговия със зърно заявиха миналата седмица, че доставките на храни за Украйна по шосе са намалели с 2,7% през първите 13 дни на ноември заради затруднения на полската граница, породени от стачка на шофьорите.

Spike Brokers, която редовно следи статистика за износа, съобщи, че преминаването на камиони през митническите пропускателни пунктове на границата с Полша е намаляло до 4000 тона товар на ден спрямо връхната точка от 7500 тона дневно месец по-рано.

В същото време десетки мигранти остават зад бариерите на два пропускателни пункта на границата между Финландия и Русия, съобщи финландската гранична охрана, след като Хелзинки издигна барикади, за да спре притока на хора, търсещи убежище. Финландските власти смятат, че той е насърчаван от Москва, пише Ройтерс.

Финландското правителство обвинява Русия, че насочва мигранти към граничните пунктове в отговор на решението му да засили сътрудничеството в областта на отбраната със САЩ. Твърдението беше отхвърлено от Кремъл.

Финландската гранична охрана издигна бариери от полунощ в петък на четири гранични пункта в Югоизточна Финландия, които поемат по-голямата част от трафика между двете страни.

Финландия споделя 1340-километрова граница с Русия, която служи и като външна граница на ЕС. Около 300 души, търсещи убежище, предимно от Ирак, Йемен, Сомалия и Сирия, пристигнаха във Финландия тази седмица, съобщи Граничната стража.

Четири редовни гранични пункта остават отворени за момента, но сега убежище може да се търси само на два от тях.

В петък Кремъл заяви, че Финландия допуска „голяма грешка“, като затваря гранични пунктове и допълни, че ходът на Хелзинки вреди на двустранните отношения.

Граничната агенция на ЕС Фронтекс съобщи в петък, че ще изпрати нейни служители във Финландия, за да помагат за опазване на границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още