IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля дали да защити Полша, Унгария и Словакия срещу делото на Украйна в СТО

В Брюксел се водят дискусии по въпроса, след като трите страни въведоха едностранна забрана за внос на украинско зърно в противоречие с единната търговска политика

10:08 | 21.09.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Брюксел обмисля дали да защити Полша, Унгария и Словакия в делото, което Украйна заведе срещу тях заради едностранните забрани за внос на украинско зърно в противоречие с решението на Европейския съюз (ЕС) да разреши вноса при определени условия.

Решенията на трите страни да ограничат износа на украинска селскостопанска продукция хвърлиха в хаос търговските политики на Европейския съюз (ЕС) и са най-яркият сигнал за разединение сред 27-те държави членки на блока относно подкрепата за Киев, пише FT.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителният орган на блока, първоначално поиска Полша, Унгария и Словакия да отменят своите забрани. Сега обаче институцията работи за „координиране“ на правните им опровержения на иска на Киев, подаден в Световната търговска организация (СТО).

В писмено искане, изпратено до Полша, Унгария и Словакия в сряда, видяно от FT, Комисията казва, че ще третира процедурите срещу трите страни в СТО като въпрос на правото на ЕС. „Непосредствената следваща стъпка е Комисията да отговори на исканията на Украйна за консултации от името на трите държави членки“, посочват от ЕК.

В самата Комисия се водят дискусии от няколко дни дали да се защитят, или не Полша, Унгария и Словакия. ЕК в петък отмени временното ембарго върху износа на зърно от Украйна в блока, след като прецени, че вече няма риск доставките да засегнат фермерите в пет гранични страни, вкл. Полша, Унгария и Словакия. Забраната обхващаше вноса на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица.

Брюксел договори и сделка с Киев за контрол на износа, така че да не се стига до изкривявания на пазара в тези страни.

Полша, Унгария и Словакия обаче наложиха едностранни забрани на вноса на селскостопанска продукция от Украйна. Така те се противопоставиха на политиката на ЕС да действа единно по търговските въпроси и създаде неудобна ситуация за Комисията.

Комисията изтъква, че на членките в ЕС не е разрешено да предприемат едностранни мерки по отношение на търговията“ и коментира, че „оценява правно сложната ситуация“. „Ангажираме се със засегнатите [държави членки] и ще се стремим да работим за конструктивно решение, така че да няма нужда да продължаваме този случай“, казва се в съобщението на ЕК, цитирано от FT.

Комисията добавя, че може да започне собствено производство за нарушение, „за да гарантира, че [държавите членки] спазват задълженията си съгласно правото на ЕС и ангажиментите си в СТО“.

Като част от споразумението си с Брюксел за премахване на временното ембарго върху износа на зърно Украйна заяви в понеделник, че ще създаде система за лицензиране, за да „предотврати изкривявания на пазара в петте съседни държави членки“.

Румъния засега не е приложила едностранни мерки. България първоначално вдигна забраната за внос на украинско зърно миналата седмица, но след протести на фермери в сряда обяви, че ще въведе забрана за вноса на слънчоглед от Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 7 месеца
До: 0pk в НАТО влязохме по свое собствено желание. Верно е че си слабоууум и не помниш, но това са фактите о близката ни история... а това дето са ти го набутали е нещо дрго, но не е риба! ... за съживяването на почти умрялото НАТО нека благодарим на твоя господар пуууткин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: 0pk Но иначе си мечтай за разпада на НАТО и ЕС, както и за провала да долара, както яероятно са мечтали и баща ти и двдо ти, ринейки на на прраассетата в двора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: 0pk "Набутвахте ни в НАТО"?? НЕЩО си в грешка, копейко, по собствено желание сме в НАТО. А пPaccия е враг на България и българската държава още от освобождението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
0pk
преди 7 месеца
До: khao ти па кво се преструваш, като ни набутвахте в нато, още тогава знаехте, коя ще ни е вражеска държава. В интерес на България и света е НАТО да загуби войната и най-накрая да се разпадне поради безсмисленото си съществуване. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 кво се косиш? Нали ти го нямаш тоя проблем и си взел вече страна на чужда и вражески настроена към България държава! В интерес на ЕС и света е да загубите войната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
ЕК се чуди, дали да вземе страната на свои членове в спор с чужда за съюза държава? Има ли още останали нормални хора в Европа, които да не знаят чии интереси е поставена да защитава ЕК на територията на Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още