IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради забраните за внос на земеделска продукция

Киев ще се обърне към Световната търговска организация

14:01 | 18.09.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да премахнат забраната за внос на украинско зърно и друга селскостопанска продукция. Това коментира търговският представител на Украйна Тарас Качка пред Brussels Playbook на Politico.eu.

Забраната за внос на украинско зърно има за цел да защити местните фермери, след като Русия блокира износа на украинска продукция през Черно море, пише медията.

Европейският съюз (ЕС) обяви в петък, 15 септември, че няма да удължава забраната за внос на украинско зърно, въведена през май т.г., както и че Киев ще въведе допълнителни мерки, за да не се стига до изкривяване на пазара.

Полша, Унгария и Словакия обаче решиха, че ще въведат самостоятелни забрани. България се отказа от ограничителните мерки с решение на Народното събрание.

„Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. Затова ще започнем съдебно производство“, коментира Качка.

Киев освен това се готви да въведе ответни мерки за вноса на плодове и зеленчуци от Полша.

„В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са изявление за пълно недоверие към Европейската комисия“, коментира още Качка.

Той твърди, че откритото неподчинение срещу Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, но повдига „най-голямото системно безпокойство“ – дали международните търговски партньори могат да вярват, че Брюксел говори от името на ЕС.

„В продължение на много години Европейската комисия е търговският преговарящ и институцията за търговска политика за целия ЕС. И ние работехме на тази основа. Системният подход на Будапеща и Варшава за игнориране на позицията на институциите на ЕС в търговската политика мисля, че е проблем за ЕС като цяло, защото няма единство“, казва още той.

Украйна ще се обърне към Световната търговска организация, а не към ЕС на основата на собственото си търговско споразумение. „Мисля, че целият свят трябва да види как държавите членки на ЕС се държат към търговските си партньори и собствения си съюз, защото това може да повлияе и на други държави“, посочва Тарас Качка.

Словакия разшири предишната забрана на ЕС до четири зърнени култури. Полша наложи допълнителни забрани за внос на украинско брашно и фуражи. Унгария забранява 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

Допълнителните забрани на Унгария са по-скоро символични, защото Украйна не изнася особено големи количества към страната. Мерките на Полша обаче ще засегнат значителна част от износа на Украйна.

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите фермери, тъй като увеличеният износ на Украйна сваля цените на пазарите. Според Тарас Качка това твърдение е погрешно. „Забраната няма да помогне на фермерите, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални“, коментира той.

Служител на ЕС коментира пред Politico, че Брюксел се надява да реши проблема чрез ангажимента на Киев да наложи собствени ограничения върху износа при определени условия.

Качка потвърждава, че Украйна е готова да „поеме отговорността да гарантира, че износът не създава цунами в съседните страни“. Както ЕС обяви в края на миналата седмица, Киев ще наложи система от лицензи за износ „в реално време“ за зърнени храни към съседни страни, което ще позволява бързи мерки при очевиден скок на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
sssaaa
преди 7 месеца
Неблагодарна нация. Цял свят ги финансира, а те за най-малкото нещо щяла да ги съди. Пълни използвачи и лъжци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 7 месеца
До: cyclop ... ти си слагай редовно каскета с алуминиевото фолио и нема кемрейлс , нема манипулации , нема пет-жи ... нищо не може да те фане , даже и ковида ще те пропуска ... !! ... па ако спиш с фолио на главата , ще си непробиваем ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
cyclop
преди 7 месеца
Абе нали африканците изнемогваха за тая продукция и гладуваха и Путин ги обричаше на гладна смърт? Кво стана, че едва ли не нямаме право да не я хапнем в Европата? Абе... пак ли ни манипулираха нещо бря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още