IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпуска 47,5 млн. лв. в помощ на земеделски производители

С писмо до еврокомисаря по земеделие се иска и премахване на тавана за подпомагане на сектора

12:22 | 18.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерският съвет отпуска 27,5 млн. лева за подпомагане на малките земеделски производители, съобщи премиерът Николай Денков при откриването на днешното заседание на правителството. Така заедно с вече отпуснатите от Държавен фонд „Земеделие“ 20 млн. лева се осигурява общо сумата от 47,5 млн. лева, свързани със споразумението, подписано на 20 септември със земеделския сектор, посочи премиерът, цитиран от пресцентъра на кабинета.

Той подчерта, че средствата се отпускат изключително за малки земеделски производители по програма De minimis.

„Отделно, с друга точка от дневния ред, днес ще отпуснем 16 млн. лева за подпомагане на земеделските производители, които използват напояване. Това отново са малки и средни земеделски производители. С тези средства се осигурява 80% от цената на водата, която те ползват. С други думи, те ще заплащат само 20% от тази цена“, каза още Денков.

Днес ще бъде изпратено и писмо до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски с искане да бъде премахнат таванът за подпомагане на земеделските производители за затрудненията, предизвикани от войната в Украйна, стана ясно в началото на заседанието.

„Проведохме предварителни разговори с председателя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет. С това писмо официализираме процедурата, с която искаме този таван да отпадне и да могат да бъдат разпределени средствата. С това изпълняваме няколко от точките в споразумението със земеделските производители“, каза още Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още