IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е удължила срока на временната рамка за държавната помощ заради войната в Украйна

Таванът на помощта се увеличава до 280 хил. евро

14:52 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Olivier Matthis/Bloomberg
Снимка: Olivier Matthis/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е удължила срока за прилагане на временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката заради войната в Украйна.

Новият срок е до 30 юни 2024 г., а таванът на помощта се увеличава до 280 хил. евро, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

Съобщението е публикувано днес в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС), уточняват от ЕК.

Решението идва след редица срещи на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, последната от която бе вчера в Брюксел, припомнят от агроведомството. Министър Вътев представи позицията, че България продължава да настоява индивидуалният лимит на едно предприятие в първичното селскостопанско производство да бъде премахнат.

В рамките на Съвета по земеделие и рибарство министър Вътев проведе среща и със земеделските  министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, на която те потвърдиха, че заедно ще настояват за продължаване на украинската помощ за цялата 2024 година.

Временната рамка при кризи беше приета в края на март 2022 г. – един месец след като Русия нападна Украйна, за да се даде възможност на държавите от ЕС да подкрепят икономиките си в контекста на войната. Тя беше променяна през лятото и есента на 2022 г. и през март 2023 г.

С тези правила се продължава подкрепата за мерките за ускоряване внедряването на възобновяеми енергийни източници в икономиките на страните членки. Такива мерки страните от ЕС могат да определят до края на 2025 г.

Въвеждат се и нови мерки, приложими до 31 декември 2025 г., за допълнително ускоряване на инвестициите в ключови сектори за прехода към неутрална икономика. Те дават възможност за подкрепа за производството на стратегическо оборудване (батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи, електролизьори и съоръжения за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, на ключови компоненти и на суровини от критично значение).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още