IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Вътев: Помощта по програма „де минимис“ ще е според европейския регламент

Следващата седмица ще се вземе решение кои животновъди да получат подпомагане по програмата

19:06 | 08.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/ Антония Георгиева
Снимка: БГНЕС/ Антония Георгиева

Следващата седмица ще се вземе решение кои животновъди ще получат подпомагане по програма „де минимис“, каза земеделският министър Кирил Вътев, цитиран от БТА. „Днес поисках да се извади европейският документ, който регламентира „де минимис“, и да го спазим точно. Така че не е сигурно, че ще изпълним желанията на всички“, каза той.

В понеделник Държавен фонд „Земеделие“ одобри 47,5 млн. лева помощ „де минимис“ за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“. Изплащането на тази помощ от държавния бюджет беше записано в меморандума от 20 септември 2023 г. между правителството и представители на протестиращите земеделци.

По време на среща в Министерството на земеделието и храните с браншовите организации в понеделник (6 ноември) обаче стана ясно, че те не са съгласни представения проект за финансиране и поискаха разпределянето на помощта „де минимис“ да е без ограничения в големината на стопанството спрямо определен брой животни и ставките да се определят на база животинска единица.

„Де минимис“ не е скандал, скандалът е, че не гледаме на подпомагането като на подпомагане, а като на нещо, което задължително ни се полага и трябва да получим“, каза Вътев.

„В преработката никой не получава субсидии и всичко е тихо и спокойно. Там, където се разпределят пари, се отключват едни по-ниски страсти и всички искат всичко", каза още министърът.

Той посочи, че с експертите от министерството са имали разработена методика да получат най-малките, но проблемът е, че в момента няма ясна дефиниция кои са най-малките. По негово мнение най-малки са тези, които получават най-малко или нищо по други мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още