IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Вътев: Напът сме да постигнем съгласие с ЕК за компенсациите на животновъдите

Министърът на земеделието не мисли да подава оставка

16:09 | 26.10.23 г.
Снимка: БГНЕС/ Антония Георгиева
Снимка: БГНЕС/ Антония Георгиева

Всички помощи, обещани след протестите на животновъдите, вече са изплатени, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев пред журналисти. Той не планира да подаде оставка въпреки исканията на фермери заради ниските субсидии в сектора.

Преговорите с Европейската комисия за компенсациите при животновъдите заради вноса на украинска продукция след началото на войната продължават. Вътев уточни, че е напът постигането на съгласие за повишаване на тавана за помощите, като се изчаква писмен отговор от екипа на еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, след който биха могли да бъдат изплатени компенсациите.

„Кое трябва да направим – да нарушим правилата и да вкараме държавата в наказателна процедура, или да изчакаме по правилата да получим нужното разрешение, за което имаме готовност веднага да реализираме изплащането? Крайно време е да разберем всички, че нормалният свят работи по правила", каза Вътев, цитиран от Bulgaria On Air.

Междувременно от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните съобщиха, че фермерите ще получат отстъпка от по 0,41 лв. от акциза литър газьол, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през 2022 г.

Годишният бюджет на схемата за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ е до 100 млн. лева. Предстои дa бъдат изплатени малко над 90 млн. лева по схемата, а останалата част от средствата ще бъдат изплатени в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още