IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители: Започваме протести, ако не сме в „украинската помощ“ до края на седмицата

ЕК иска удължаване на безмитния внос от Украйна, но предлага и дерогации за земеделците от някои „зелени“ политики

10:29 | 01.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Българските зърнопроизводители очакват да получат от държавата конкретно разписани срокове за получаването на подпомагане в размер на 500 млн. лв., в противен случай излизат на протест. Това стана ясно от думите на Илия Проданов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, пред БНТ.

Той припомни, че загубата за сектора за последната година се изчислява на 2,5 млрд. лв. и затова зърнопроизводителите са поискали да бъдат включени в т.нар. украинска помощ, до която до момента не са имали достъп.

„Ние сме в протестна готовност от три седмици, откакто сме пуснали нашата декларация с искания. До този момент е имало две срещи между нас и министър-председателя и министъра на земеделието. Очакваме третата среща, която ще е последна. На нея, ако нямаме резултат, в следващата седмица нашата протестна готовност ще премине в ефективни действия“, каза Проданов.

Очаква се срещата да се състои в неделя от 15:00 ч.

Ако не бъде постигнато съгласие между сектора и властта, във вторник започват ефективни протестни действия по места, като ще бъдат блокирани ключови пътни артерии и магистрали, каза Проданов.

Междувременно Европейската комисия предложи удължаване на безмитния украински внос с още една година, като същевременно ще вземе предвид притесненията на европейските земеделци, засилвайки защитата на чувствителните селскостопански продукти от ЕС. Комисията предлага да се поднови с още една година и суспендирането на всички оставащи мита върху вноса от Молдова, което е в сила от юли 2022 г.

Същевременно в отговор на повсеместните протести на земеделските производители в ЕС Европейската комисия допуска през 2024 г. дерогация за земеделските стопани от правилата на общата селскостопанска политика (ОСП), които ги задължават да поддържат определени площи непроизводствени. Предложението на Комисията е изпратено към държавите членки, които ще гласуват по него на заседание на комисия. Това е първи конкретен политически отговор за преодоляване на опасенията, свързани с доходите на земеделските стопани. Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

„Земеделските стопани са гръбнакът на продоволствената сигурност на ЕС и сърцето на нашите селски райони“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя припомни, че бюджетът на ЕК за общата селскостопанска политика е на стойност 386,7 милиарда евро в помощ на земеделските стопани.

„Днешната мярка предлага допълнителна гъвкавост на земеделските стопани в момент, когато те се справят с множество предизвикателства. Ще продължим да работим с нашите земеделски стопани, за да гарантираме, че ОСП постига точния баланс между задоволяването на техните нужди и същевременно предоставянето на обществени блага за нашите граждани", каза още Лайен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още