IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите искат държавна помощ заради рекордно ниска цена на пшеницата

Те са в протестна готовност

10:42 | 17.01.24 г. 2

Зърнопроизводителите отново са в протестна готовност. Те искат спешна среща с премиера, вицепремиера, финансовия и земеделския министър, като настояват за държавна помощ заради рекордно ниска цена на пшеницата. Заговори се и за фалити в сектора. 

"Ще изчакаме до понеделник. Движим организацията по протестните действия по места. Искаме включване на сектор "Зърнопроизводство" в така наречената "украинска помощ" - държавна помощ за последствията от войната в Украйна. Досега не сме искали включването на сектора в тази помощ. Досега тази помощ се даваше за другите сектори", посочи пред Bulgaria ON AIR Илия Проданов - председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му дори нова компенсация няма как да е достатъчна за покриване на загубите. Според него това трябва да е финансова помощ за оцеляване до жътва. Събеседникът посочи, че предстои кампания по торене и пролетна сеитба и трябват свежи пари, които няма откъде да дойдат. По думите му цената на пшеницата е 350 лева за тон и не е била толкова ниска по това време на годината от над 10-12 г.

Загубите ни са несъизмерими с това, което може да получим по украинската помощ", каза Проданов. И обясни, че заради международната обстановка леко се е изменил начинът на търгуване на пшеницата. Има огромен натиск върху борсовите стоки и цените на борсите са много ниски, обясни той.

В България имаме пшеница, царевица и слънчоглед в доста големи количества. Изобщо нямаме нужда от украински внос, коментира той.

Днес или утре се очаква ЕК да предложи за обсъждане новия регламент за либерализация на търговията с Украйна, който да бъде още по-освободен като рестрикции, а това ще повдигне негативна енергия в други държави, каза още Проданов.

С числа ще покажем на финансовия министър Асен Василев загубите на сектора, междуфирмената задлъжнялост и какъв е сценарият при евентуални фалити, обясни Проданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 1
MarkoVanBasten
преди 3 месеца
Не мога да повярвам колко са им плоски лъжите на тези. Ето графика за цената на пшеницата за последните 10 години: https://tradingeconomics.com/commodity/wheatТези са просто някакви рекетьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още