IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде отива зърнената продукция, отгледана в окупираните от Русия територии?

Няма яснота каква е реколтата и къде се насочва тя, сочат анализатори

09:28 | 21.12.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В окупираните от Русия украински територии тази година са отгледани към 8 млн. тона зърнена продукция, сочат анализи, базирани на сателитни данни, цитирани от Bloomberg. Става въпрос за 6,4 млн. тона жито, или приблизително колкото е реколтата в България, и около 1,5 млн. тона слънчоглед. Проблемът е, че пазарите нямат никаква идея колко от тях и къде ще отидат, пише Bloomberg.

Тези площи не попадат в нито една световна статистика - нито към Украйна, нито към Русия, а количествата могат да окажат влияние върху търговията.

Заради войната няма официална информация какви площи са засадени и каква е реколтата в окупираните от Русия територии. Част от продукцията ще остане в зоните, където е отгледана, част - вероятно изнесена в Русия, смесена с руската пшеница и доставена за трети пазари.

Иззетата реколта обаче е основание за искане за репарации от страна на Киев и се квалифицира като военно престъпление, пише още агенцията.  

От друга страна е трудно да се проследи произходът на зърното, особено ако бъде смесено. Преди година от швейцарската прокуратура предупредиха търговците да внимават за иззети количества украинска селскостопанска продукция, тъй като рискуват обвинения за военно престъпление.

По тази причина и големите западни търговци се въздържат от търговия с руските фермери, но все още търгуват със зърно от големите доставчици.

Анализатори критикуват липсата на проверки от страна на Запада и глобалните институции за произхода на зърното от Русия. Украйна не може да се справи сама с тази задача, отчитат експертите.

Преди ден украинското Министерство на земеделието съобщи за рекорден урожай от хектар засадени площи. Сателитните данни показват, че през тази година 7% от земеделските площи са изоставени - става дума основно за полетата в близост до фронтовата линия. Някои от тях са заминирани и невъзможни за разработване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 4 месеца
Значи, в условията на военни действия, хората произвеждат ПОВЕЧЕ, отколкото у нас ... супер, иначе протестираме и искаме пари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
как къде, смесили са тяхното с откраднататото и после Късия да се хвали че имали рекордни добиви. :):) мошенници на дребно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
andy
преди 4 месеца
"Русия не е завладяла нито един украйнски град! - нациста Укрозеленко" Именно, територийте завлядени от Русия не са укристански! Всъщост може би са на ФАЩ, щото те владеят между 32 и 47% от укристанската земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
adimos
преди 4 месеца
Освободените територии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още