IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия омайва Африка с безплатно зърно и изкуствени торове

Сомалия и Буркина Фасо ще бъдат първите получатели на доставките, които ще достигнат 200 хил. тона до края на годината

16:21 | 26.11.23 г. 2
Милиардерът Андрей Мелниченко. Снимка: Bloomberg LP
Милиардерът Андрей Мелниченко. Снимка: Bloomberg LP

Руски доставки на дарено зърно се очаква да започнат да пристигат в Африка до дни, давайки нов стимул на стремежа на страната да засили влиянието си на континента, пише Bloomberg.

Президентът Владимир Путин обеща на среща на върха между Русия и Африка в Санкт Петербург през юли да изпрати безплатно зърно на шест африкански страни, които имат силни връзки с Москва. Ходът следва критики, че войната на Русия в Украйна и оттеглянето ѝ от сделката, която улесняваше износа на украинско зърно по Черно море, тласкат нагоре цените на храните и на изкуствените торове в света.

Доставките ще възлязат на 200 хил. тона до края на годината, съобщи руското министерство на земеделието, цитирано от агенция Интерфакс на 17 ноември. Сомалия и Буркина Фасо ще бъдат първите получатели. Зимбабве, Мали, Еритрея и Централноафриканската република също ще получат между 25 хил. и 50 хил. тона зърно всяка, каза Путин през юли. Това е малка част от зърното, което консумират.

Стремежът на Русия да засили връзките си с африканските страни, като засили търговията и изпрати наемници от „Вагнер“ да подкрепят нестабилните правителства, следва усилията на САЩ и съюзниците им да я изолират в отговор на нашествието в Украйна. Африка обаче остава малък играч – двустранната търговия на Русия с континента възлезе на едва 18 млрд. долара през 2022 г., незначителна сума спрямо търговията с Китай, оценявана на 282 млрд. долара.

Изследване, представено на конференция в Кейп Таун в неделя, организирана от фонзацията на бившия южноафрикански президент Табо Мбеки, се опита да разсее мнението, че Москва носи основна отговорност за растящите цени на храните. Преките или непреки санкции, наложени на Русия и съюзника ѝ Беларус, са намалили глобалните доставки на изкуствени торове и амоняк с 40,8 млн. тона до април 2023 г., сочи изследването, което е било подкрепено от фонд, основан от руския милиардер Андрей Мелниченко, натрупал състоянието си благодарение на изкуствените торове.

Украйна и Русия са две от водещите страни износителки на зърно и растително масло. Войната повлия на световните доставки и на двете суровини, тъй като Русия бомбардира украински складове и пристанища.

Макар че руските изкуствени торове не са подложени на международни санкции, на собственици на компании, които ги произвеждат, са наложени наказания, а ограничения от банковата и логистичната индустрия доведоха до спад на износа миналата година. Оттогава той се възстанови, предизвиквайки спад на цените.

Анализ на влиянието на Черноморската зърнена сделка е показал, че тя е помогнала за изхранването на около 95 млн. души, но не е осигурила свободния приток на изкуствени торове от Русия към световните пазари. Ако това се беше случило, можело да бъдат произведени храни, които да изхранят около 199 млн. души, пишат авторите на изследването. 

Милиардерът Мелниченко, който има двойно гражданство от Русия и Обединените арабски емирства, беше санкциониран от ЕС и САЩ след нашествието в Украйна. Той пътува до Южна Африка в края на миналата година, за да лобира политиците да подкрепят настояването му ЕС да разреши проблемите с доставките на изкуствени торове.

Претория прие необвързващо становище към войната в Украйна, която предизвика критики от САЩ и някои от останалите ѝ най-големи търговски партньори. Мбеки прекара известно време в изгнание в Русия по време на управлението на апартейда и беше президент на Южна Африка от 1999 г. до 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 26.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
evlogi
преди 5 месеца
А така.Трябва да помагат на братските православни славянски африкански народи.И без това натам са се насочили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още