IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Проданов: Загубите за зърнопроизводителите у нас са 2,5 млрд. лева за 2023 г.

Не мисля, че ЕС има финансовата възможност да окаже необходимата подкрепа за земеделците при загубите в сектора, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите

16:07 | 26.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че Европейският съюз (ЕС) има финансовата възможност да окаже такава подкрепа, от каквато има секторът в момента при загубите, които понасяме. Това каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.
В сектора на зърнопроизводството загубите възлизат на 2,5 млрд. лева за 2023 г. у нас, каза той.

„Като сметнем обема в цяла Европа, сами разбирате за какви огромни загуби става въпрос. Трябва да се търсят политики, трябва да се търси сваляне на себестойността. Когато нямаш ниска себестойност, ти не си конкурентен, колкото и екологичен да си“, каза Проданов.

Цените на торове, препарати и други нужни материали за стопанството са се повишили, а изкупните цени нямат голяма разлика с тези преди години, каза още той. Неговата асоциация е изготвила декларация с предложения за сектора, която включва идеи за законодателни промени и използването на т. нар. „украинска помощ“, която цели да подпомогне земеделците в ЕС, засегнати от последиците на руската инвазия в Украйна.

Зеленият път, по който Европа е поела, може да бъде възприет от производителите и потребителите на този етап и геополитиката не предразполага реализирането му, смята Проданов.

„Общата селскостопанска политика като замисъл е да осигури продоволствената сигурност на Европа, към момента обаче основните плащания, които идват към земеделските производители са компенсаторни заради загубите, които понасят, заради изискванията, които изпълняват. За всяко едно плащане в стратегическия план има над 30 екосхеми, всяко едно плащане е свързано с много сериозни изисквания и ставката по него е изчислена на базата на загубите, които понасяш, заради изпълнението на това изискване“, каза Проданов.

Според него основното недоволство сред земеделците в Европа е свързано с последиците от Зелената сделка. Сред фермерите има притеснение, че какъвто и консенсус да се постигне между европейските земеделци и ЕК, то след евроизборите тези решения може да не продължат да бъдат прилагани.

Аграрният сектор у нас ще се срещне с управляващите на 30 януари, като предварително са подготвили анализи, които да покажат проблемите на сектора. Проданов се надява да се стигне до споразумение. До подписването му зърнопроизводителите ще останат в протестна готовност.

Зърнопроизводителите очакват да бъдат включени в „украинската помощ“, която ще даде възможност на сектора да се подготви за предстоящата пролет. Предизвикателствата за сектора през текущата година остават същите, като от последните две години.

„Трябва да се борим с високата себестойност, защото световните цени не са нещо, на което България може да влияе, а като нетен износител на тези стоки това е основното, което трябва да направим, за да може нашите стоки, които искаме да изнесем, да бъдат произведени на такива цени, че ние да можем да ги продаваме. Има пазар достатъчно, но цената на този пазар не е удовлетворяваща на база себестойността, на която произвеждаме“, каза още той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: evlogi те и сега не са на загуба, лъжат щото идва Боко на власт...цените не са падали на международните борси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 3 месеца
През 2022 спечелихте 5 милиарда.*** тогава май не ви чух да искате да върнете част от печалбите в бюджета? Хем плащате реално само 6% данък ( земеделските производители имат право на до 40% отстъпка в данъците върху печалбите, ако вложат отстъпената сума в инвестиции в производството и съхранението).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 3 месеца
като не можете и не умеете без държавни протекции, дайте път на можещите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още