IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Споразумението със зърнопроизводителите съответства на споразумението на ЕС с Украйна

Планираните законодателни реформи о края на годината са най-големите след приемането на България в ЕС, каза премиерът

20:01 | 20.09.23 г. 1
Премиерът Николай Денков. Снимка: Антония Георгиева, БГНЕС
Премиерът Николай Денков. Снимка: Антония Георгиева, БГНЕС

Имаме конкретни решения, те са със срокове и са дадени в писмен вид, така че всеки може да види дали ги спазваме, каза пред журналисти премиерът Николай Денков за подписаното по-рано днес споразумение със земеделските производители.

Те изразиха тяхното удовлетворение от процеса след подписването на споразумението. Очакваме оттук нататък разговорите да протичат по този начин и да няма вдигане на напрежението, добави премиерът. Той участва във форум „30 години германска икономика в България“, който се провежда в "София тех парк", предава БТА.

Всички точки на споразумението с нашите земеделски производители съответстват на споразумението на Европейския съюз с Украйна, отбеляза още Николай Денков. Той посочи, че конкретните искания могат да бъдат прехвърляни към платформата, която създават ЕС и Украйна. Именно затова беше много важно да седнем на една маса, за да мога аз да обясня какво е постижимо, те да обяснят какво е най-важно за тях и по този начин да намерим реалистично решение, коментира той. 

По отношение на слънчогледа и зърнените култури има правила, които позволяват до два месеца да няма внос, след което се преминава на лицензионен режим. При този режим Украйна ще дава лицензи за експорт към България на съответните култури, обясни премиерът Николай Денков. По отношение на останалите продукти, каквито са млякото, медът, и други, по които има чувствителност, това което позволява механизмът, е двустранно България и Украйна да обсъдят къде има проблеми. Техният премиер е съгласен, че по никакъв начин не трябва да се създава напрежение за нашия пазар от излишък на украински стоки, заяви Денков. 

„Когато пазарът е отворен, цените се определят от общите пазарни условия в региона. Всеки път, когато започнат забрани и се затваря пазарът, цените се вдигат. Ние не създаваме изкуствен дефицит, който да вдига цените, съответно това ще ги държи възможно най-ниски“, каза още премиерът. Има други средства, които също обмисляме и обсъждаме, започнали сме работа, с които да се опитаме да помогнем за намаление на инфлацията в България, но няма как да намалим цените чрез затваряне на пазара, заяви още той. 

Значителни реформи в законодателството

Това, което става през последните три месеца в Народното събрание, и това, което е планирано до края на тази година, са най-големите реформи, които са се случвали в законодателството от времето на приемането на България в Европейския съюз, каза Денков по време на форума "30 години германска икономика в България".

Премиерът увери присъстващите в избора на България на евроатлантическите ценности.

Говорим за изключително сериозно реструктуриране на правосъдната система, за да бъдат премахнати всички възможни вратички за сериозно политическо влияние, които в момента са налице, включително с промяна в Конституцията, отбеляза министър-председателят. Имаме осигурено мнозинство, до края на декември очакваме целият този процес – всички свързани закони, промените в Конституцията, да бъдат завършени и тази част, която е свързана с промяната на нормативната база, да е вече факт.

Наред с това е предвидена и промяна в процедурите, по които да се избират регулаторите, каза премиерът Денков. Имаме много амбициозна програма по дигитализация – в момента този процес се ускорява със създаденото Министерство на електронното управление преди година, отбеляза той. Има изключително амбициозна програма как да се дигитализират процесите – административните, контактът с гражданите, посочи Денков. 

Министър-председателят отбеляза, че отделно има амбициозна програма за развитие на иновациите и затова е било създадено Министерство за иновациите и растежа, за да бъде преодоляна  една натрупана консервативност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 7 месеца
Гамена фашист Сороспидов много се е набръчкал! Заприличал е на Смигoл! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още