IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите ще получат държавна помощ, ако докажат загуби

Предстои фермерските организации да решат дали планираният за 6 февруари протест ще се състои

11:19 | 05.02.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Държавата ще подкрепи със 150 млн. лв. производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя, стана ясно след вчерашната среща на министър-председателя Николай Денков, земеделския министър Кирил Вътев и зам.-министъра на финансите Георги Клисурски с представители на земеделски организации. Зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 г., също ще бъдат подпомогнати, но ако докажат загубите си в годишните си декларации до НАП, които се подават в края на февруари.

Въпреки това част от земеделските производители, които не са участвали в срещата с премиера, заявиха намерение да протестират с искане за оставката на земеделския министър и компенсации заради украинския внос.

Сумата за зърнопроизводителите подлежи на анализ, каза пред БНР зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев. Според Йоцев е направено максималното, за да се удовлетворят „потребностите“ на земеделците, а не исканията.

Бюджетът е един, не е безкраен и трябва да се харчи много прецизно. Който не може да докаже загуба, няма как да иска подпомагане, каза още Йоцев.

По темата със законодателните промени, касаещи земеделския бранш, Александър Йоцев отбеляза, че „в програмата на правителството фигурират абсолютно всички закони, които поискаха земеделските производители, със срокове и се работи по тях“. Първият от законопроектите е този за земеделските земи.

Не всички земеделски производители обаче са удовлетворени от проведените разговори.

„Миналата седмица чувахме едни 550 млн., но нямахме такъв разчет. Нашето искане беше да се подпомогнат чувствителните сектори – плодове, зеленчуци, животновъди, със ставката, която са получавали миналата година и предложението зърнопроизводителите да получават по 20 лв. на декар, тъй като те не са получавали нищо нито по времето на пандемията от COVID-19, нито по украинската помощ и тази година имаха доста проблеми със загубите", каза председателят на Българска аграрна камара Костадин Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

„Има доста натрупано напрежение. Хората са недоволни", каза още той.

Протестната готовност остава. Очакваме по места да се вземе решение“, каза Костадинов и посочи, че се очаква решение до вторник.

„Сектор „Зърнопроизводство“ е на загуба от -27%, което означава, че на всеки 100 лева земеделски производител губи 27 лева за 2023 г. Междуфирмената задлъжнялост в сектора е огромна – 40%“, каза пред БНТ Радостина Жекова от Камарата на зърнопроизводителите.

„Това, което вчера се случи, не е договорено, то е предложение, тепърва днес има управителни съвети, събрания по места, комуникация с членовете доколко всичко това, което ни е предложено, удовлетворява земеделските производители. Преговорният процес не е завършил и протестната готовност е висока“, каза пред БНТ Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Според него правителството е покрило на 90% финансовите им искания.

Предложенията на Министерския съвет включват обещаните 150 млн. лв. да бъдат отпуснати в срок до 30 юни, до когато в ЕС е удължена помощта заради войната в Украйна. За целта ще бъдат преструктурирани средства от бюджета на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“. Отпусканите суми няма да са за сметка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още