IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът е готов да приеме опростени справки за приходите от земеделци, чакащи помощ

150 млн. лева помощ ще получат стопаните от секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци и други

21:50 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството е готово да приеме опростени справки за приходите и разходите, а не данъчни декларации, от земеделците, които очакват подпомагане от държавата, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет след последните срещи на премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев с протестиращите земеделци. Позицията на премиера остава без промяна - помощ ще получат само зърнопроизводителите, които са на загуба през 2023 година.

С цел да се ускори процесът по получаване на помощ, в Министерския съвет са склонни на компромиса и да приемат не данъчните декларации, които са най-сигурният начин за доказване на печалба или загуба, а справки. В разходната част се очаква да бъдат включени средствата, отделени за торове, семена, препарати, различни услуги, както и разходите за труд и рента.

По време на разговорите е постигнато съгласие за отпускане на 150 млн. лева за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя, допълват още от правителствената информационна служба.

Средствата за удовлетворяване на исканията на протестиращите са от преструктуриране на бюджетите на министерството и на ДФ "Земеделие" като няма да засегнат по никакъв начин средствата за подпомагане по схеми и интервенции в останалите сектори на земеделието, отбеляза Кирил Вътев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още